A evoca personalitatea speologului Petru Brijan este o adevărată aventură, cum de fapt o aventură, ce s-a transformat într-o legendă vie, este și viața lui „Briju”, cum este alintat de colegi, care și-a dedicat majoritatea timpului în explorarea adâncurilor din nenumăratele peșteri pe care le-a descoperit.

 

Preocupat încă din primii ani ai vieții de frumusețile naturii, mai ales din adâncuri, Petru Brijan, născut pe 5 septembrie 1954, și-a canalizat viața în domeniul speologiei, fiind deosebit de activ, iar, după mai mulți ani de experiență, inițiază, în anul 1983, împreună cu Matyasi Sandor, înfiițarea la Ștei a primei formațiuni Salvamomt.

În adâncuri și la... înălțime!

Prin activitatea sa neobosită, Briju, ca președinte al Clubului Speodava, a fost și este instructor, monitor și fondator al Școlii Române de Speologie și Salvaspeo, devenind un adevărat mentor și educator pentru multe generații de tineri, dând orașului Ștei o aureolă de capitală speologică. De fapt, fără cunoașterea Munților Apuseni cu siguranță omenirea ar fi mult mai săracă, iar orașul Ștei mai puțin cunoscut fără Briju. Într-un cuvânt, Briju și-a pus amprenta pe tot ce înseamnă speologie și alpinism, iar prin descoperirea și explorarea nenumăratelor peșteri din țară a fost și este un susținător al dezvoltării speoturismului, fiind prezent în echipele de amenajare turistică a multor peșteri. În cartea peșterii Meziadului este consemnat: „Ieșirea din peșteră, indiferent dacă ești speolog încercat ori simplu turist, e întotdeauna un moment aparte. Are ceva din misterul revenirii în lume. Asta mai ales dacă, în umbra portalului, acolo unde, de o eternitate, ziua se poate doar îngemăna cu noaptea încercând zadarnic să o biruiască, te așteaptă badea Briju. Petru Brijan, după «carte», badea Briju, e o legendă vie în lumea exploratorilor montani și, dacă ai noroc să-l prinzi în formă, un povestitor cum, din păcate, puțini au mai rămas”.

Diplomă de Excelenţă

În ultima perioadă, însă, Briju trebuie să fie departe de pasiunea și modul lui de a fi, deoarece o boală, destul de cruntă, îl țintuiește, deocamdată, la pat, fiind internat la Spitalul orășenesc Ștei, al cărui director este ec. Radu Aron. Aici el beneficiază de cele mai bune condiții, fiind îngrijit de un personal medical de specialitate sub supravegherea doctoriței Aranka Iagăr, care face tot posibilul ca Briju să revină la cărările vieții care l-au purtat întotdeauna spre pasiunea și ocupația zilnică, explorarea adâncurilor, excaladarea înălțimilor, dar și poveștile din jurul focului de tabără pe care le iubește atât de mult.

Printre mulții vizitatori pe care Briju îi are zilnic s-a numărat, luni, 22 iulie, și o delegație oficială din partea orașului Ștei, care i-a cuprins pe senatorul Cornel Popa, primarul orașului Ștei, ing. Iulian Balaj, dar și câțiva consilieri locali, împreună cu președintele Salvaspeo România, Viorel Lascu, care, la inițiativa primarului Iulian Balaj, din partea Primăriei și Consiliului Local Ștei, i-au înmânat lui Petru Brijan o „Diplomă de excelență pentru întreaga activitate desfășurată în folosul comunității și promovarea obiectivelor speologice zonale, la nivel național și internațional”.

Vestea că badea Briju are ceva probleme de sănătate s-a transmis cu multă rapiditate printre aventurierii munților și astfel, zi de zi, ușa salonului în care este îngrijit Briju se deschide de nenumărate ori, datorită faptului că atât colegii, prietenii, cât și simple cunoștințe doresc să fie alături el. Printre nenumărații colegi care i-au trecut pragul, cu câțiva am stat de vorbă, inserând și două, sugestive, caracterizări a lui badea Briju.

Un pionier în speologie

„A sintetiza în câteva cuvinte personalitatea prietenului și colegului meu Petru Brijan, alintat de noi cu Briju sau Ghiță, ar însemna un lucru complicat, pentru că el este o enciclopedie vie a tot ce înseamnă speologie la nivel local, național și internațional. E necesar să amintesc că începuturile speologiei în zonă sunt legate de Briju. Când spui Speodava (renumit club de speologie din Ștei) spui Briju. Pasiunea și capacitatea lui de muncă ne uimesc și ne molipsesc pentru că a fost și este un Norbert Casteret al speologiei românești. Pe lângă faptul că a fost un speolog de excepție, el a fost și un pioner în realizarea multor accesorii folosite în speologie, alpinism și salvamont începând de la carabiniere, pitoane, ciocane speo și de alpinism, blocatoare și finalizând cu akija, folosită în salvamont. Briju a fost „meseriașul” care făcea orice din materialele simple existente în acea vreme. Neobosit în tot ce a făcut, numele său se leagă de începuturile salvamontului în Bihor. În 1983 a fost alături de Matyasi Sandor la înființarea primei formații Salvamont din Bihor, aici în Ștei, devenită apoi la nivel județean Serviciul Salvamont-Salvaspeo Bihor”, a spus, printre altele, colegul și prietenul lui Briju, un alt împătimit a tot ce înseamnă alpinism, speologie și tot de ce se leagă de aventura în natură, Kuti Ludovic.

„Briju, așa cum îl alintăm noi, este un om de o valoare morală extraordinară, are un curaj care de multe ori l-a adus la limita riscului, nu din nesăbuință sau paradă, ci de multe ori pentru a-și ajuta prietenii cu care explora peștera. Îl am tot timpul în minte ca un exemplu în viața mea de speolog pentru că atunci când eram copii ne lua pe mulți din școlile și liceele din Ștei și ne învăța despre valorile Sighiștelului, Padișului, Platoului Briheni-Vașcău, despre peșterile de la Fânațe și Cetățile Ponorului. Cetățile Ponorului fiind, de altfel, una din explorările lui memorabile de pe urma cărora și generațiile actuale au încă de explorat. A adus orașului Ștei și zonei de sub Apuseni un renume de capitală speologică, fiind printre primii inovatori de echipamente, creând școli de salvare speologică, de explorare, fiind un instructor și un model de speolog pentru generațiile trecute și viitoare. Întotdeauna vorbele lui au tâlc și umor, chiar și atunci când îți adresează un reproș el îmbracă forma unei glume sau unei pilde, învățată din folclorul local, care te ajută să accepți morala cu bună dispoziție”, a afirmat, pentru CRIȘANA, speologul și exploratorul Viorel Lascu, președintele Salvaspeo România.