În deschiderea ultimei ședințe a Consiliului Local al Municipiului Beiuș, pastorul Viorel Clintoc, beiușean stabilit de peste două decenii în Statele Unite ale Americii, a prezentat o propunere a autorităților din orașul Green (Ohio) de înfrățire a celor două comunități.

La discuții, pe lângă consilierii locali, primarul Petru Mlendea-Căluș și pastorul Viorel Clintoc au mai participat avocatul beiușean Viorel Butaș și Ilie Morar, pastorul bisericii baptiste „Maranata” din Beiuș și manager al Grădiniței americano-române „Crinul” și al Școlii primare americano-române, ambele din Oradea.

După ce Viorel Clintoc a prezentat propunerea primarului din City of Green, vorbitorul a mai anunțat și un proiect pe care intenționează să-l inițieze în perioada imediat următoare: ridicarea unui cămin pentru persoane în vârstă sau nevoiașe.

În replică, edilul Petru Mlendea-Căluș a promis că autoritățile locale vor acorda importanța cuvenită acestei propuneri și că, până la sfârșitul lunii februarie, va veni în fața Consiliului Local cu un proiect de hotărâre referitor la parteneriatul cu așezarea americană menționată.

Avocatul Viorel Butaș, vechi apropiat al pastorului Clintoc, a reamintit numeroasele proiecte pe care acesta din urmă le-a dus la bun sfârșit, în Beiuș, în anii de după Revoluția din Decembrie: înființarea Asociației Habitat pentru Umanitate și a orfelinatului Casa „Iosif”, precum și direcționarea spre spitalul local a mai multor donații constând din aparatură medicală.

Ilie Morar, managerul Grădiniței și Şcolii americano-române din Oradea, a precizat că autoritățile din Green pun accentul pe educație, fiind interesați de un parteneriat în acest domeniu.

Dintre consilierii locali, Dan Ispas a solicitat antamarea unui parteneriat mai larg, nu limitat doar la domeniul cultural și educațional, ci care să vizeze și aspecte economice, iar Ovidiu Bunta a propus înființarea, cu sprijinul celor din Ohio, a unui campus școlar modern, la Beiuș.

În final, s-a stabilit ca, în iulie, când primarul din Green va veni la Beiuș, să fie parafată înfrățirea dintre orașul american și Beiuș.