În perioada 29 septembrie-12 octombrie, are loc o tabără de creație în localitatea de pe valea Crișului Repede. Timp de o săptămână artiști din Ungaria și România au pictat și au fotografiat frumusețile zonei. 

Picturile și fotografiile realizate vor fi expuse în noiembrie, în cadrul unei expoziții „Vadu Crișului, în picturi și în fotografii” la Incubatorul de afaceri pe turism din Vadu Crișului, apoi la căminul cultural din Hajduszoboszló, Ungaria.

Colaborarea între orașul Hajduszoboszló, din Ungaria, și comuna bihoreană Vadu Crișului datează de circa 10 ani, aflăm de la Ioan Hasas, viceprimarul comunei Vadu Crișului. A început cu depunerea unui proiect transfrontalier în urma caruia, la Vadu Crișului, în locul primăriei vechi s-a înălțat un Incubator de afaceri pe turism, iar în orașul din Ungaria, lângă intrarea în ștrand, un centru de informații turistice.

Legătura este vie și astăzi. De-a lungul anilor pompierii voluntari din Vadu Crișului, ansamblurile de dansuri populare și mulți dintre localnici au ajuns și au încercat puterea doveditoare a apei termale din Hajduszoboszló sau au participat la Festivalul mâncărurilor bio și a vinului, ne mărturisește primarul Cosma Dorel. În perioada 29 septembrie-12 octombrie, se desfășoară pentru a treia oară  tabăra de creație cu participare internațională la Vadu Crișului.

Au fost prezenți pictori foarte bine cotați din Ungaria - care s-au adunat sub bagheta lui Csapláros László, proprietarul unei de galerii de artă din Szoboszló - Bán Tibor, Bimbó Tamás, Farkas Ilona, Valik Zagyva Sándor artiști îndrăgostiți de Hortobagy și de pusta maghiară și care timp de o săptămână au imobilizat pe pânză frumusețile localității Vadu Crișului, a defileului Crișului Repede, al Cascadei.

Picturile și fotografiile lui Ovi D.Pop realizate vor fi expuse în luna noiembrie, în sala de expoziții din Incubatorul de afaceri. Expoziția din Vadu Crișului se va muta apoi la căminul cultural din Hajduszoboszló. Va fi foarte interesant de a vedea în paralel fotografia și pictura aceleiași minuni a naturii.

H.I.