Clădirea muzeului beiușean este monument istoric și casă memorială, aceasta aparținând, în trecut, familiei avocatului Vasile Ignat, important fruntaș al românilor bihoreni din veacul al XIX-lea, și apoi ginerelui acestuia, Ioan Ciordaș, conducătorul luptei beiușenilor pentru unitatea națională.

 

Semnalam, în repetate rânduri, problemele cu care se confruntă Muzeul Municipal Beiuș și, chiar dacă, în ultimii ani, autoritățile locale au desfășurat câteva lucrări de renovare, situația este, în mare, aceeași: sistemul de încălzire rămâne același din urmă cu un secol și jumătate, cu sobe, iar lucrările de modernizare trenează.

Detalii referitoare la situația actuală a muzeului beiușean ne-a oferit profesorul Cristian-Remus Țoța, custodele acestuia. Interlocutorul nostru a precizat că în ultimul timp au fost făcute câteva progrese, muzeul fiind dotat cu aparate pentru dezumidificarea aerului, tehnologie esențială pentru asigurarea unui microclimat optim pieselor muzeale. În plus, preciza muzeograful Cristian-Remus Țoța, au fost asigurate fondurile necesare funcționării muzeului și pentru conservarea exemplarelor deținute, atât pentru cea curativă, cât și pentru conservarea preventivă. Pe lângă activitatea permanentă de conservare, cei de la muzeu continuă și deplasările pe teren, pentru achiziționarea de obiecte care prezintă interes din punct de vedere etnografic și istoric.

Cât privește reabilitarea muzeului și aplicarea unei soluții moderne de încălzire, administrația locală încearcă să acceseze finanțări europene în acest sens.

În fine, pe agenda celor de la Muzeul Municipal Beiuș se află și „mutarea” acestuia în spațiul virtual, după cum declara prof. Cristian-Remus Țoța:

„Este un pic mai greu pentru a organiza spațiul expozițional virtual pentru că eu nu mă pricep la acest lucru și, cu siguranță, avem nevoie de un specialist care să facă un site sau o expoziție virtuală de calitate. Fotografii există, se poate face, documentația necesară există, doar să fie un specialist care să facă acest lucru˝.