După o pauză de doi ani, cauzată de pandemia ce s-a abătut asupra întregii planete, ultima duminică a lunii lui cuptor a coincis cu întâlnirea bihorenilor, și nu numai, la hotarul dintre satele Săliște de Vașcău și Poiana pentru a fi prezenți la serbarea câmpenească „La Izvorul lui Horea”, organizată de Primăria și Consiliul Local Criștioru de Jos, în cadrul Zilelor comunei.

Finalul săptămânii trecute a însemnat pentru locuitorii comunei Criștioru de Jos clipe de bucurie și satisfacții deosebite prilejuite de serbarea câmpenească „La Izvorul lui Horea” în cadrul căreia s-au derulat mai multe activități. Zilele comunei Criștioru de Jos, 30-31 iulie, au atras alături de fiii comunei o mulțime de oameni dornici să socializeze după o perioadă în care nu au avut șansa unor întâlniri organizate și chiar dacă norii s-au revărsat asupra acestor minunate ținuturi nu a putut stăvili „setea” celor prezenți de a urmări un program bine structurat pentru toate categoriile de vârstă. Astfel, autoritățile locale, reprezentate de ing. Fănel Tulvan și Călin Tulvan, primarul, respectiv viceprimarul comunei Criștioru de Jos, s-au situat la înălțimea evenimentului organizat sub Apuseni, unde invitații au trăit alături de localnici clipe de reală sărbătoare. Ploaia a perturbat  puțin programul zilei de sâmbătă, însă duminică de dimineață au fost reluate toate activitățile sportive. Meciul de volei amical a opus echipa Săliște de Vașcău, antrenată de profesorul Emil Petrișor - care și-a anunțat cu această ocazie retragerea din activitatea sportivă la frumoasa vârstă de 70 de ani - celei a orașului Ștei, în timp ce turneul de fotbal a fost câștigat de echipa satului Leheceni.

Momente solemne la troița lui Horea

Duminică, începând cu ora 13.30, evenimentele au debutat la troița lui Horea, unde trei preoți - Ovidiu Făt, Marcel Todincă, Dacian Rusu - au săvârșit o slujbă de pomenire a Eroului național Horea, cel care a fost principalul conducător al Marii răscoale din anii 1784-1785. La invitația ing. Fănel Tulvan și Călin Tulvan, primarul, respectiv viceprimarul comunei Criștioru de Jos, și a consilierilor locali, au dat curs invitației oameni din lumea mediului de afaceri și politică, printre am remarcat prezența lui Mircea Mălan, vicepreședintele CJ Bihor, și a consilierului județean Dorin Traian Boca. De asemenea, au răspuns invitației făcute Iulian Balaj și Marius Cioară, primarul, respectiv viceprimarul orașului Ștei, precum și consilerii locali Ovidiu Staniște, Alexandru Jan Jude, Viorel Nistor; Florin Porge, primarul orașului Vașcău și Alexandru Nica; Nicolae Poenaru, Viorel Ianc, Tăsică Bursașiu, Ștefan Horvath, din partea Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” filiala Bihor. La troița ridicată în memoria lui Horea s-au depus coroane din partea Consliului Județean Bihor, a primăriilor orașelor Ștei, Vașcău și a comunei Criștioru de Jos, a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” filiala Bihor, precum și din partea PNL Bihor.

Distracție, muzică de calitate și multe surprize

Scena, amenajată pe „luncă”, la hotarul dintre satele Săliște de Vașcău și Poiana, a fost „călcată”, începând cu ora 14.30, de multe nume sonore ale folclorului bihorean și național, iar prestația prezentatorului Ionel Goina a fost extraordinară, publicul prezent fiind capacitat la cote maxime de o voce care nu mai are nevoie de nici o prezentare în județ, cât și în afara lui, în timp ce prezența scenică a fost una care a „blocat” asistența pe loc, în ciuda câtorva rafale de ploaie ce au fost, practic... „anulate”, acestea cedând pe parcurs și lăsând soarele să mângâie bucuria unei zile foarte reușite. Binecunoscuta și apreciata bihoreancă Simona Brișcan a „rupt inimile” printr-un repertoriu foarte apreciat de sexul frumos, iar melodia „Trece viața” a fost dedicată și celor câțiva locatari de la Centrul Rezidențial Băița, însoțiți de preotul Nicolae Bura, președintele Asociației de Asistență Socială „Episcop Nicolae Popoviciu”  al cărei președinte este, pe ale căror fețe s-au prelins multe lacrimi, ce au făcut „concurență” cu stropii de ploaie ce s-au oprit, ca prin minune. Se spune că nimic nu este întâmplător, iar acest moment real a întărit acest fapt și prin toba - ce a „împrăștiat” norii - lui „Ioanea Dobașu” - de al cărui nume se leagă Ansamblul „Zestrea Budureșii - acum el „bătând” și pentru Ansamblul „Școala Vedetelor” Nucet pe membrii căruia dorește să-i promoveze în circuitul național. Imagini de la aceste activități derulate în cadrul serbării câmpenești „La Izvorul lui Horea” vor putea fi vizionate, la știri, pe TTV Oradea.

Cele două zile de distracții au trecut foarte repede, după afirmația celor prezenți, iar după amiaza zilei de duminică chiar și mai repede, noaptea furișânu-se discret, iar despărțirea fiind iminentă, însă cu speranța că la anul, tot pe „luncă”, se vor reîntâlni din nou la serbarea câmpenească „La Izvorul lui Horea”.