A devenit o datorie de onoare a celor de azi să cinstească memoria iluștrilor înaintași, a celor care, cu prețul vieții, au înnobilat acest neam cu gena demnității și a justificatului orgoliu latin.

În fiecare an, la 25 aprilie, Beiușul își comemorează martirii, pe cei doi patrioți români Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, fruntași ai luptei pentru unitatea națională a neamului nostru. Căliți în deceniile de lupte politice din perioada dualismului austro-ungar, cei doi patrioți români s-au aflat în fruntea generației Marii Uniri, participând, de altfel, la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918.

După reîntoarcerea la Beiuș începe drama. Refuzând să părăsească Beiușul, ocupat de o bandă de secui conduși de căpitanul Verböczy, Ioan Ciordaș este ridicat de acasă, împreună cu Nicolae Bolcaș, în noaptea de 3/4 aprilie 1919. Cei doi sunt duși cu un tren special spre satul Lunca unde sunt mutilați cumplit – li s-au scos ochii – apoi sunt uciși și aruncați într-o groapă săpată în albia pârâului Vărzarilor, ce trece prin satul mai sus menționat. Abia la 25 aprilie, după ce bravii ostași români au eliberat Beiușul, trupurile celor doi Martiri ai Neamului au fost aduse la Beiuș și înhumate creștinește, în Cimitirul din Deal. Consiliul Dirigent, neștiind de sfârșitul tragic al marelui român, l-a numit, în acele teribile zile, pe Ioan Ciordaș ca prim prefect al Bihorului românesc. Ca în fiecare an, la 25 aprilie, Primăria municipiului Beiuș a organizat un moment comemorativ, ca dovadă a recunoștinței veșnice pe care beiușenii le-o poartă celor doi martiri ai luptei pentru unitatea națională. La ceremonie au participat Marina Gherman, nepoata patriotului Ioan Ciordaș, primarul Petru Mlendea-Căluș, consilierii locali Viorel Gavra și Dan  Ispas, Anca Banda, referent la Casa de Cultură Beiuș, avocatul Viorel Butaș, directorii școlilor beiușene, cadre didactice și elevi.

Marina Gherman, nepoata martirului Ioan Ciordaș, a evidențiat imaginea pe care ilustrul său străbun a avut-o printre contemporani, iar primarul Petru Mlendea-Căluș a evocat contextul în care patrioții unioniști Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș au dat jertfa supremă pe altarul Patriei și a subliniat importanța cunoașterii acestor file de istorie de către tânăra generație.

La finalul ceremoniei comemorative, cei prezenți au depus coroane și jerbe de flori la mormântul lui Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș.