Bucuria împăratului David, cuprinsă în Psalmul 133 din Sfânta  Scriptură - „Iată ce plăcut şi ce dulce este să locuiască fraţii împreună!”, a fost împărtășită recent în cadrul sărbătorii anuale „Părtășia creștină a fiilor satului”. Evenimentul cu ecou regional a fost organizat de bisericile baptiste din localitățile bihorene Mărțihaz și Ianoșda.

 

Păstorite de frații Mihai și Florin Cociubei, în cadrul lucrării misionare a Cercului pastoral Salonta, în care sunt cuprinse Bisericile creștine baptiste din localităţile Salonta, Avram Iancu, Ghiorac, Mădăras, Mărţihaz, Ianoşda şi Homorg, comunitățile creștine baptiste reunesc sute de suflete care poartă amprenta istoriei zbuciumate a începutului mișcării baptiste din România.

Aceste evenimente religioase majore reunite în sărbătoarea anuală „Părtășia creștină a fiilor satului” definesc viziunea evanghelică şi misionară a Bisericii baptiste locale prin care creștinii mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările revărsate peste familie, peste biserică, peste comunitatea locală. Prin organizarea acestor reuniuni anuale ale fiilor comunităţii rurale, membrii bisericilor baptiste păstorite de Mihai și Florin Cociubei împlinesc chemarea și trimiterea Domnului Isus Hristos în sfânta lucrare de evanghelizare.

Ancorate în Cuvântul lui Dumnezeu din Sfânta Scriptură, aceste sărbători creștine baptiste au menirea să reîntregească şi să readucă acasă, la origini, familiile creştine bihorene din ţară şi străinătate. Zeci de familii s-au reunit și anul acesta, la sfârșitul verii, în bisericile baptiste din satele comunei Mădăras - Mărțihaz și Ianoșda. Adunați într-o comuniune frățească emoționantă, întorși acasă din județele Timiș, Arad, Hunedoara, Cluj, dar și din localitatea Micherechi (Ungaria) sau din Oradea și din multe alte localități bihorene, cu toții au redescoperit seva identității în Hristos Domnul izvorâtă din rădăcinile strămoșești întărite în vatra satului și în puterea Sfintei Scripturi.

În dulcea mângâiere a lacrimilor de bucurie, fiii și fiicele satelor Mărțihaz și Ianoșda s-au regăsit în armonia sfântă a Serviciilor divine, au retrăit momente din istoria satului și a lucrării misionare baptiste, au mulțumit lui Dumnezeu pentru jertfa Fiului său Isus Hristos, pentru mântuire, sănătate, pace și prosperitate.

Prin mărturii personale, fiecare suflet prezent a fost chemat să împărtășească dragostea lui Dumnezeu din propria experiență de viață. Alături de fanfarele creștine din Micherechi (Ungaria) și Ianoșda, de grupurile de tineri și formația de mandoline și viori ale bisericiilor baptiste din Mărțihaz și Ianoșda, pastorii Ioan Marișcaș, Dumitru Miheș, Petrică Crețu, Florin Cociubei și Mihai Cociubei au vestit Evanghelia.

Slujitorii duhovnicești și administrativi ai bisericilor-gazdă, Daniel Cermeu (Mărțihaz) și Crăciun Tocai (Ianoșda) au mulțumit lui Dumnezeu pentru fiecare suflet prezent la sărbătoarea anuală „Părtășia creștină a fiilor satului”, pentru fiecare membru, prieten sau musafir al Bisericii Domnului Isus Hristos, rugându-L pe Creator să dea Binecuvântare sfântă proiectului misionar de documentare, redactare, editare și tipărire a primului volum din seria de cărți-document care vor prezenta istoria vie, de peste 130 de ani, a baptiștilor din sudul județului Bihor (potrivit site-ului oficial uniuneabaptista.ro, prima Biserică baptistă de limba română din Transilvania a fost înființată în anul 1886, în localitatea Cheșa).

Foto: Rebeca Cociubei