Sub genericul „Mâini de aur”, în Cetatea Oradea este deschisă, până în 20 mai 2019, o frumoasă și interesantă expoziție de goblenuri, semnată de profesoara nonagenară Hortenzia Belicciu.

Un „Ac de aur” a parcurs, punct cu punct, drumul indicat de o mână de aur, mâna doamnei Hortenzia, care a realizat lucrări impresionante, unice.

„Dacă am calcula câţi paşi a făcut acest ac pentru a realiza o lucrare dintre cele expuse, am ajunge la o cifră astronomică. Strălucirea lucrărilor expuse este un regal luminos susţinut de o mână de aur și de valoarea îndemnării domniei sale”, mărturisește Miorița Săteanu. Expoziția de goblenuri impresionează datorită frumoaselor peisaje pe care autoarea le redă cu o autenticitate perfectă. De asemenea, stârnește admirație, datorită tehnicii folosite în realizarea goblenului, a multitudinii de culori întrebuintațe pentru reprezentarea cât mai fidelă a delicateții florilor, care parcă te invită să le „sorbi” parfumul îmbătător.

„Nu încerc să dezleg misterul cu care sunteți înzestrată, dar pot să afirm că această înzestarare este un har care vă aprinde sufletul, ca o văpaie, dezvoltând o dorință acerbă de a crea tot ceea ce, prin valoarea lui inițială, merită să fie prezentat sub o altă formă, în domeniul unei arte care a străbătut milenii și a stârnit sentimente de admirație. Perseverenţa și volumul de muncă expus merită o admiraţie specială. Felicitări, doamnă Hortenzia, pentru toate lucrările expuse”, menționează Miorița Săteanu.  În cadrul vernisajului, care a avut loc în data de 30 aprilie, momentul artistic a fost susținut de surorile Lorena și Denisa Ghib, care au interpretat cântece din folclorul bihorean. Tot atunci, fostul elev Augustin Dudaș a adus elogii la adresa familiei de profesori emeriţi Boris și Hortenzia Belicciu.

Expoziția de goblenuri rămâne deschisă în Cetatea Oradea, Corp A, etajul II, sala 16, până în 20 mai 2019.