Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de vineri, 24 mai, un parteneriat pentru restaurarea bisericilor de lemn din județul nostru.

Protocolul de colaborare se încheie între Consiliul Județean, Instituția Prefectului, Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, Ambulanța pentru Monumente Bihor, prin Asociația Laborator Zero Pozitiv Oradea, și Universitatea din Oradea, prin Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură. Salvarea bisericilor de lemn este unul dintre proiectele care se regăsesc în Strategia Integrată de dezvoltare durabilă a județului Bihor 2021 - 2027.

„În anii trecuți am alocat fonduri primăriilor care, la rândul lor, au încheiat protocoale de colaborare cu Ambulanța pentru Monumente, cu Universitatea din Oradea. În principiu, în fiecare an am susține reabilitarea a 2-3 biserici de lemn, la propunerea Direcției de Cultură și a Universității, în funcție de starea de degradare și a necesității de a interveni cu prioritate. Alocăm 225 mii lei pentru conservarea bisericilor din satul Margine, comuna Abram, și din Hinchiriș, comuna Lazuri de Beiuș. Lucrările de punere în siguranță se vor derula în vara acestui an”, a explicat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor. Protocolul se încheie pe o perioadă de doi ani.