Cel mai mare liceu din zona Beiuș-Ștei, Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș, încheie anul școlar 2020-2021 cu numeroase reușite atât pe plan educațional, cât și din punct de vedere al investițiilor realizate.

 

Investiții în baza materială

Cea mai importantă investiție a reprezentat-o reabilitarea completă a capelei (în valoare de 75.000 de lei), care necesita lucrări urgente de reparații, din toate punctele de vedere. Capela a servit ca spațiu liturgic și de practică pentru elevii Seminarului teologic ortodox, care a funcționat până în 2009 în cadrul Liceului „Nicolae Bolcaș”. A fost refăcută tencuială, rețeaua electrică și termică, au fost montate ferestre cu geam termopan și uși din lemn. O atenție deosebită a fost acordată iconostasului, care a fost curățat, precum și pardoselii din parchet, care a fost recondiționată, prin rașchetare și lăcuire. În perioada următoare, în baza unui protocol de colaborare dintre unitatea școlară și Protopopiatul Ortodox Beiuș, va fi efectuată pictura de către un pictor bisericesc, păstrându-se modelul inițial. Acest spațiu reprezentat de capela ortodoxă are o triplă funcționalitate pentru școală: 1. loc de efectuare a serviciului religios; 2. muzeu al școlii și 3. loc de repetiții pentru corul liceului. Capela va fi un punct important în activitățile desfășurate cu ocazia Centenarului liceului, din anul 2022.

De asemenea, un proiect de investiții însemnat a fost realizarea parcului de joacă pentru copiii grădiniței din cadrul liceului. În spațiul verde din interiorul unității au fost amplasate mai multe obiecte de joacă (achiziționate cu suma de 20.000 lei), care vor fi delimitate cu un gard împrejmuitor din lemn. Pe lângă aceste investiții care au prins viață în cursul lunilor de vară, au fost realizate multe lucrări importante din septembrie 2020 până la debutul vacanței mari a anului 2021. Între acestea enumerăm: reabilitarea arhivei, renovarea cabinetelor metodice de istorie-geografie și de educație fizică și sport, lucrări de extindere a rețelei privind introducerea apei calde în toate grupurile sanitare, reabilitarea a două săli de clasă etc.

În lunile de toamnă ale anului 2020, atunci când elevii au stat acasă și au desfășurat activitate online, și în vacanța de iarnă s-au putut desfășura unele lucrări, cum ar fi introducerea unei noi rețele de internet, care să asigure conexiune wireless de mare viteză în toate spațiile școlare. Lucrarea a fost efectuată de profesorul de informatică Marius Budo, în regim de voluntariat, ajutat fiind de câțiva elevi de liceu de la specializarea matematică-informatică.

Pe tot parcursul anului școlar 2020-2021 s-au făcut achiziții în vederea digitalizării școlii și a asigurării accesului la educația online. În acest sens au fost cumpărate 5 videoproiectoare, 32 de laptopuri și 24 de camere web full HD 2 MP. Au fost achiziționate calculatoare, laptopuri și imprimante pentru cabinetul psihologului școlar, cabinetul medical, biblioteca școlii, cabinetul profesorilor de educație fizică și pentru postul de pază.

Directorul liceului, prof. dr. Lucian Ropa a declarat: „Investițiile prezentate mai sus au fost realizate din bugetele școlii din anii 2020 și 2021 și sunt în cuantum de peste 300.000 de lei. Am avut acești bani la dispoziție, deoarece suntem cea mai mare școală din zonă, cu peste 1.100 de elevi, și, drept urmare, ni s-au alocat sumele respective prin bugetul din finanțarea de bază (costul standard per elev). Banii au fost utilizați cu mare atenție și eficiență, creându-se condiții de studiu foarte bune pentru toți elevii, din toate ciclurile de învățământ”. Acesta a mai adăugat că: „Este o condiție obligatorie asigurarea unor condiții decente de studiu pentru elevi, dacă se vrea a se face performanță. Rezultatele nu au întârziat să apară, astfel ne-am poziționat pentru al treilea an consecutiv în primele 10 licee din Bihor și pe primul loc în zona Beiușului la procentul de promovare a examenului de Bacalaureat”.

 

Pe plan educațional...

O altă reușită importantă a Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” este acreditarea pentru implementarea de proiecte europene Erasmus pe două domenii majore: formare profesională și educație școlară. Asta înseamnă că, în perioada 2021-2027, se vor putea organiza, în fiecare an școlar, stagii de pregătire practică în străinătate pentru 35 de elevi din ciclul liceal, de la specializările Învățător-Educatoare și Matematică-Informatică, precum și stagii de formare profesională pentru 8 profesori și deplasări în proiecte de educație școlară pentru 12 elevi din ciclul gimnazial. Directorul instituției a ținut să sublinieze faptul că meritul acestei acreditări este în special al doamnelor profesoare Ioana Iordache și Anca Popa.

Lucian Ropa a mai declarat: „Cu toate că anul școlar care a trecut a fost unul atipic și foarte greu din cauza situației generate de epidemia SARS-CoV-2, elevii noștri au obținut rezultate foarte bune la examenele naționale și au fost implicați de profesorii lor în peste 30 de proiecte educative județene, naționale și internaționale”.

Între acestea se remarcă Proiectul Erasmus+ „Grandir avec les écrans”, proiect european Erasmus+ de schimb interșcolar KA229, care este aprobat a se derula între anii 2019-2022. Sprijinul financiar este primit din partea Uniunii Europene în cadrul programului Erasmus+.  Finanțarea primită de la Uniunea Europeană va fi folosită pentru mobilitățile profesorilor (17) și cele ale elevilor (12), pentru implementarea cu succes a proiectului și desfășurarea activităților atât din țară, cât și din străinătate.

Cu toate că cea mai mare parte a activităților extrașcolare cu prezență fizică au fost sistate din cauza epidemiei, profesorii și elevii au desfășurat multe proiecte în mediul online, iar din primăvara anului 2021, odată cu adoptarea unor măsuri de relaxare, activitățile caritabile și implicarea într-o serie de proiecte educaționale au luat avânt. Sunt de remarcat reușitele elevilor din echipa de robotică „RoboPeda” (coordonați de doamna profesoară Veronica Popa), care au obținut locul III la Campionatul Regional de Robotică FTC din Cluj-Napoca (mai 2021).

Examenele Cambridge s-au desfășurat la nivelul liceului și în anii 2020 și 2021, prin implicarea mai ales a doamnei profesoare Magdalena Marian, care a organizat o gamă variată de examene: YLE, PET, FCE și CAE, existând o bună colaborare cu Centrul Eurolingva. O colaborare deosebită s-a desfășurat cu instituții de învățământ din Asia (din țări ca Pakistan, India, Bangladesh), dar și din Africa (Egipt), toate aceste proiecte fiind inițiate și coordonate de doamna profesoară pentru învățământ primar Diana Hădărean. Între acestea, proiectul „International School Award”, aflat sub egida Consiliului Britanic, ocupă un loc de frunte.

O altă realizare importantă a anului 2021 a fost aceea că Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” a devenit școală coordonatoare a bazei de practică pedagogică și mentorat didactic, constituită la nivelul zonei Beiuș, fiind înființat în acest sens un consorțiu școlar, care include șase unități de învățământ.