Ne aflăm azi în pragul unei mari sărbători, o sărbătoare națională cu adânci rădăcini în istoria poporului român. Marea Unire de la 1918, rămâne cea mai importantă pagină de referință a poporului român, așa cum afirma Dimitrie Bolintineanu, „Căci Unirea face neamul nostru tare”.

 

La Alba Iulia, acum 99 de ani, se năștea în spirit și se puneau bazele statului național unitar român. Prin jertfa, voința, hotărârea patrioților români, ne bucurăm azi de existența unui stat independent și democratic, iar pentru toate acestea suntem datori să aducem recunoștință acelora care au făcut posibilă istoria unirii.

Pentru că avem tradiții și rădăcini puternic definite, trebuie să credem în destinul nostru și să făurim în continuare viitorul României. Suntem datori să arătăm că România este patria unui popor mândru de istoria națională, trebuie să arătăm respect față de valorile umane, față de neamul românesc atât de greu încercat și totuși atât de rezistent și iubit de Dumnezeu.Trebuie să rămânem veșnic recunoscători lui Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza, trebuie să ne plecăm fruntea în fața ostașilor români neînfricați care au câștigat independența la 1877, pentru soldații români morți în urma Primului Război Mondial, dar și în fața celor care au luptat în Al Doilea Război Mondial sau în fața celora care, în 1989, au oferit suprema jertfă. Lor le suntem datori azi, pentru că ei au înțeles atunci că o națiune fericită cere sacrificii, aceștia sunt românii care și-au asumat destinul unei nații. Datorită lor, a eroilor români, există astăzi România. Pentru toate acestea, sunt mândră că inima mea simte românește și vă transmit din tot sufletul cu multă emoție: La multi ani, dragi români !

Prof. Diana Urziceanu