La sfârșitul lunii trecute, pe 29 noiembrie, elevii și profesorii de la Liceului Tehnologic „Horea” din Marghita au sărbătorit Ziua Națională și pe cei cu numele de Andrei și Andreea.

În cadrul proiectului județean „Tradiţii şi obiceiuri româneşti” au fost organizate mai multe activități cu scopul de a-i sărbători pe elevii și profesorii care poartă numele Andrei și Andreea, deoarece, conform conducerii școlii, „Sfantul Apostol Andrei este cunoscut drept ocrotitorul ţării, fiind singurul care a propovăduit Evanghelia şi cuvântul Domnului pe aceste meleaguri. Elevii au avut prilejul de a-şi descoperi semnificaţia numelui, şi-au etalat talentele prin intermediul desenelor şi al picturilor reprezentative”.

Activitatea a fost coordonată de profesorii Adrian Popa, cons. ed. Gabriela Sabău, Iulia Susan şi Camelia Pap.

Activitatea de sărbătorire a Zilei României a debutat cu intonarea imnului, urmată de o scurta prezentare a celor mai importante evenimente care au condus la unirea Transilvaniei cu România, în 1918, făcută de profesorul de istorie Mihai Deheleanu. Un emoționant cuvănt a fost cel al directorului liceului, Remus Mircea Sabău, care a subliniat semnificația acestei zile, cerând, totodată, elevilor ca prin tot ceea ce fac să ducă mai departe jertfa eroilor neamului pentru libertate și neatârnare. Sub forma unor planșe sugestive, elevii claselor a XII-a, reprezentând fiecare clasă câte o provincie, au adunat informaţii şi imagini, pe care le-au sintetizat şi organizat. Momentul artistic oferit de elevi s-a concretizat prin intonarea de cântece patriotice şi recitarea unor poezii specifice acestei sărbători. Momentul cel mai emoţionant şi solemn l-a constituit depunerea de coroane de flori la bustul lui Horea, patronul spiritual al liceului, din partea conducerii liceului, directorul Remus Mircea Sabău şi dir. adj. Maria Alina Capota, din partea Consiliului elevilor și a clubului de voluntari „Keyclub Horea”.