40 de cadre didactice maghiare de la Grădinița „Csodakút” Egyesített Óvoda din Csepel, Budapesta, condus de directoarea Hirholczné Faragó Tünde, au făcut vineri și sâmbătă, 5-6 aprilie, o vizită în Salonta pentru a pune la punct, împreună cu profesorii de la GPP „Toldi”, etapele unui parteneriat educațional intitulat „Tradiții și valori”.

 

Primirea a avut loc în dimineața zilei de 5 aprilie, la centrul grădinițelor salontane, Grădinița cu Program Prelungit ,,Toldi” Salonta. După mesajul de bun venit transmis de către conducerea grădiniței din România, colegele maghiare au vizitat structurile GPP „Făt Frumos” și GPN „Curcubeu” din Salonta, unde copiii desfășurau activități specifice programului, și au fost încântați să primească în dar cărți cu povești pentru preșcolari.

Educatoarele au urmărit împreună materiale educaționale audio-video, dezbătând probleme cu care se confruntă la grupă învățământul preșcolar din ambele țări.

De la ora 18.00, gazdă a fost Casa de Cultură „Zilahy Lajos” a municipiului Salonta, unde, sub îndrumarea profesorului de muzică și instructor de dansuri populare maghiare, Benedek Árpád, s-au derulat momente artistice din folclorul maghiar, interpretate de către educatoare.

A doua zi, copiii din cadrul Ansamblului de dansuri populare maghiare „Toldi” Salonta, condus de educatoarele Struber Eva și Bagi Tündér, au susținut un program artisitic destinat invitaților, în sala de expoziție a Muzeului „Arany Janos” Salonta.

Un cuvânt de apreciere a parteneriatului româno-maghiar a fost rostit de inspectorul de specialitate Tankó Veronika Zita, din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor. Directoarea Hirholczné Faragó Tünde a făcut o scurtă prezentare a managementului Grădiniței ,,Csodakút” Egyesített Óvoda  Csepel, comparând cele două sisteme de învățământ preșcolar.

Tot în această locație cadrele didactice au participat la două ateliere de creație, unde au confecționat obiecte decorative de Paști, din materiale naturale: paie și pănuși. De asemenea, au putut vizita expoziția de materiale didactice, turtă dulce și obiecte decorative cu motive pascale, realizate hand-made.

În cadrul aceleiași vizite, oaspeții au poposit la Parcul de joacă „Toldi” din Salonta, donat și amenajat de către Csepel – Ungaria, pentru copiii salontani.

După servirea mesei de prânz, grupul s-a recules la Casa Memorială a marelui poet maghiar „Arany Janos”, fost elev și dascăl în Salonta.

„Se poate spune cu certitudine că această colaborare este benefică atât pentru relația româno-maghiară, cât și pentru schimbul de experiență profesională implicat. Mulțumim factorilor de decizie care au făcut posibilă această întâlnire și derularea acestui parteneriat, primarului din Salonta – Tőrők László, primarului din Csepel – Léonárd Borbély și directorului Casei de cultură „Zilahy Lajos” din Salonta – Kovács  Istvan”, susține Carla Lia Butcă, directoarea GPP „Toldi” Salonta.