La Beiuş - Comemorare Gheorghe Pituț
Gheorghe Pituț este, fără îndoială, unul dintre marii poeți ai României postbelice, opera sa păstrându-și valoarea peste timp, nefiind tributară unei epoci sau obedientă regimului totalitar în care a fost creată.
Poetul și prozatorul din Săliște de Beiuș a văzut lumina zilei la 1 aprilie 1940, într-o familie care a mai dat Bihorului o mare interpretă a muzicii populare, pe sora acestuia, Viorica Flintașu, dar și un preot ortodox, Ioan, fratele poetului, slujind timp de decenii la altarele bisericilor beiușene.
Deși a plecat de timpuriu de acasă, Gheorghe Pituț a rămas în permanență legat de meleagurile natale. Pituț a scris poezie, proză și a tradus din lirica germană, opera sa cuprinzând zeci de volume, unele apărute postum. S-a remarcat și ca publicist, activitate pe care a desfășurat-o la „Gazeta literară”, „România literară” și „Viața românească”.
Fără să facă nicio concesiune, refuzând imixtiunea politicului în poezie, autorul „Stelelor fixe” este considerat, alături de Ioan Alexandru și Ion Gheorghe, un reprezentant al noului tradiționalism liric românesc postbelic, în timp ce criticul și istoricul literar Eugen Simion evidenția un anumit „expresionism de esență rurală” prezent în creația lui Pituț.
Trecut în eternitate la 6 iunie 1991, poetul își are locul de veci la Cimitirul Bellu, alături de alte nume celebre ale spiritualității românești.
Pituț este, prin urmare, unul din fiii Țării Beiușului cu ale cărui operă și verticalitate morală generațiile de azi se mândresc. Străzi din Oradea și Beiuș poartă numele poetului, mai mult, acestuia fiindu-i decernat post-mortem, în anul 1996, titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Beiuș. Și tot la Beiuș, în anul 2000, a fost dezvelit bustul lui Gheorghe Pituț.
În ultimele decenii, a devenit o tradiție ca, la 1 aprilie și 6 iunie, beiușenii să se adune la bustul poetului pentru a omagia personalitatea și opera acestuia. Marți, 6 iunie, Primăria, Casa de Cultură și Muzeul Municipal Beiuș au organizat un moment comemorativ. Acesta s-a desfășurat la Muzeul Municipal, unde Anca Banda, referent la Casa de Cultură „Ioan Ciordaș”, le-a vorbit copiilor din Ansamblul „Muguri și Mlădițe de Tezaur” despre Gheorghe Pituț, îndemnându-i să descopere opera literară a acestuia. În cea de-a doua parte a evenimentului comemorativ, participanții s-au deplasat în Parcul Central, unde primarul Gabriel Popa și viceprimarul Dragoș Balog au depus o jerbă la bustul poetului Gheorghe Pituț, exemplul edililor fiind urmat de copiii și tinerii prezenți, care i-au adus și ei un omagiu floral ilustrului concitadin.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.