La inițiativa și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Ortodox al Oradiei, Inspectoratul Școlar Județean Bihor a organizat Festivalul de pricesne „La Umbra Crucii Tale”, care, în acest an, a ajuns la cea de-a V-a ediție.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Protopopiatul Ortodox Român Tinca, Asociația Părinți pentru Ora de Religie - Filiala Bihor, Asociația Femeilor Ortodoxe din Episcopia Oradiei și în colaborare cu Primăria Comunei Tinca.

Întrerupt vreme de doi ani, din cauza perioadei pandemice, festivalul de pricesne și-a reluat activitatea cu o ardoare sporită, atât din partea organizatorilor, cât și din partea participanților.

Anul acesta, evenimentul a avut loc pe data de 14 aprilie la Căminul Cultural din Tinca, unde au participat elevi de la toate unitățile de învățământ din cuprinsul Protopopiatului Tinca. Spre bucuria organizatorilor, s-au înscris peste 300 de elevi, însoțiți de profesorii care i-au pregătit și de părinții parohi, astfel că, în sală, la acest eveniment, au fost în jur de 400 de oaspeți.

La masa prezidiului, din partea organizatorilor au luat parte: Preacucernicul Părinte Inspector, Profesor Florin Negruțiu din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor; doamna Profesor Felicia Ianța, Inspector Școlar de Specialitate pentru Învățământul Primar în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor; din partea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, Preacucernicul Părinte Protoiereu Radu Valer Rus, vicar eparhial și director al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea; din partea Protopopiatului Ortodox Tinca, Preacucernicul Părinte Protopop Călin Ovidiu Popa; din partea Asociației Părinți pentru Ora de Religie - Filiala Bihor, domnul profesor Sorin Curilă - președinte și doamna avocat Alina Bonchiș - vicepreședinte; din partea Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, doamna președinte Viorica Cherteș; de asemenea, ca invitat special, la eveniment a fost prezent și Preacucernicul Părinte Protoiereu Vasile Popa, protopop onorar de Tinca; din partea Consiliului local al comunei Tinca a fost prezent domnul primar Teodor Coste.

Înainte de începerea propriu-zisă a festivalului, s-a rostit rugăciunea domnească „Tatăl nostru” de către toți cei din sală, după care Preacucernicul Părinte Protopop Călin Ovidiu Popa a transmis un cuvânt de recunoștință Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, pentru inițiativa și binecuvântarea desfășurării festivalului. Totodată Părintele Protopop a rostit un cuvânt de bun venit tuturor tinerilor înscriși în cadrul festivalului precum și profesorilor și preoților care s-au ostenit în acest sens.

După rostirea rugăciunii și după cuvântul Părintelui Protopop, festivalul a fost prezentat de către doamna Anca Banda, director al Casei de Cultură din Beiuș, care a anunțat că anul acesta s-au înscris 27 de grupuri corale de elevi însumând un număr de peste 300 de elevi de la unitățile de învățământ gimnazial și liceal din parohiile protopopiatului.

În deschiderea festivalului, Corala preoților din Protopopiatul Tinca, a oferit un moment plin de emoție, interpretând două pricesne specifice perioadei Postului Mare, după care au urcat pe scenă 27 de grupuri de elevi.

Tuturor participanților li s-au oferit, la finalul interpretării, pachete cu cadouri special pregătite pentru fiecare participant din partea Protopopiatului Tinca, pachete ce au conținut o carte de rugăciuni și dulciuri.

Diplome de onoare au primit din partea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei și din partea Inspectoratului Județean Școlar Bihor, pentru implicarea în realizarea acestui eveniment și a altor proiecte de acest fel: domnul inginer Teodor Coste, primar al comunei Tinca, domnul Iuliu Orban, director al Căminului Cultural din Tinca, doamna Anca Banda, director al Căminului Cultural din Beiuș, preacucernicul părinte protoiereu Vasile Popa, preacucernicul părinte Călin Ovidiu Popa, protopop de Tinca și preacucernicul părinte Andrei Ionuț Laza, secretar al Protopopiatului Tinca.

În încheierea programului, Preacucernicul Părinte Protoiereu Radu Valer Rus a transmis un cuvânt de binecuvântare și de felicitare din partea Preasfințitului Sofronie al Oradiei pentru organizatori și pentru toți cei prezenți la frumosul eveniment.