Pesta porcină pare o poveste fără sfârşit. Alte noi focare au fost identificate şi confirmate în trei localităţi ale judeţului: Telechiu, Sacalasău Nou şi Tarcea.

DSVSA Bihor informează asupra faptului că, în baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naționale acreditate pentru diagnosticul Pestei Porcine Africane, în județul Bihor, numărul focarelor active de PPA din județ este în prezent de 30, focare noi fiind confirmate în localitățile Telechiu (comuna Țețchea), Sacalasău Nou (comuna Derna) și Tarcea (comuna Tarcea).

„Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate”, anunță dr. Remus Moțoc, directorul executiv al DSVSA Bihor. Potrivit acestuia, în această perioadă, au fost instituite, până la confirmarea prin buletin de analiză, măsuri de supraveghere, control și restricții de mișcare a animalelor și  în localitatea Derna (comuna Derna).

„Totodată, informăm asupra faptului că, urmare a activităților specifice de control și asanare a bolii, desfășurate de către specialiștii din cadrul DSVSA Bihor, a fost stins focarul de PPA din localitatea Pădureni (comuna Viișoara) și, ca urmare, au fost ridicate restricțiile sanitare veterinare stabilite pentru această localitate”, a menționat directorul DSVSA Bihor.

În ceea ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, Moțoc a precizat că numărul fondurilor de vânătoare afectate de boală a rămas la 9, în această perioadă nemaifiind depistate cazuri noi de evoluție a bolii la mistreți.

„Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. La această dată, la nivel de DSVSA Bihor au fost finalizate și s-au solicitat fondurile necesare pentru despăgubirea tuturor proprietarilor afectați de PPA până la data de 5 septembrie 2019, virarea sumelor cuvenite proprietarilor urmând a fi realizate în termenele prevăzute de legislație”, a subliniat Remus Moțoc.

Acesta a precizat că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Bihor solicită, în continuare, sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

„Vom informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii și a măsurilor care trebuie respectate pentru a limita efectele bolii și a preveni răspândirea virusului”, a conchis Remus Moțoc.