Ediţia a VI-a a tradiţionalului festival D’ale porcului” se va desfășura în perioada 30 noiembrie–1 decembrie, în parcarea ERA Shopping Park, organizatorii având în plan să stabilească un (nou) record mondial.

„D’ale porcului” este un festival-concurs de preparare tradiţională a porcului, între comunele din Bihor, şi are ca obiectiv promovarea tradiţiilor populare.

La fel ca anul trecut, cel mai mare concurs de preparare tradiţională a porcului din România se va desfăşura pe parcursul a două zile, 30 noiembrie și 1 decembrie 2019, în parcarea ERA Shopping Park, va fi acompaniat de un târg de produse tradiţionale şi va beneficia de juriu şi artişti „de 5 stele”.

Trofeul festivalului-concurs este un porc sculptat în lemn, creaţie originală, din anul 2014, a artistului popular Radu Lazăr, originar din comuna Dobreşti, judeţul Bihor. Potrivit organizatorilor, Trofeul este transmisibil, el fiind păstrat, timp de câte un an, de către echipele câştigătoare ale marelui premiu al festivalului, echipe ale căror nume rămân inscripționate pe soclu.

Răspunzător cu buna dispoziţie a participanţilor şi vizitatorilor va fi celebrul actor, rapsod şi om de televiziune Alexandru Pop, cunoscut ca „Văru’ Săndel”.

În fiecare an, pe scena festivalului urcă zeci de ansambluri de dansatori şi solişti vocali amatori din Bihor, precum şi invitaţi speciali.

Organizatorul principal al evenimentului este Asociaţia Culturală D’ART. Partenerii principali sunt Consiliul Judeţean Bihor, Asociaţia Comunelor din România – Filiala Bihor, ManagEvent şi ERA Shopping Park.