Clubul de Speologie Cristal Oradea și Facultatea de Geografie, Turism și Sport – Universitatea din Oradea lansează din nou o provocare tuturor iubitorilor de aventură în natură.

Timp de trei zile, publicul este invitat să participe la cea de-a XV-a ediție a galei „Expediția - Chemare în necunoscut”. Evenimentul va avea loc în Aula Magna, la Universitatea din Oradea, timp de trei zile, în perioada 20-22 ianuarie  (de luni până miercuri), începând cu ora 17.30, iar intrarea este liberă.

 

„Schimbarea ești tu!”

Evenimentul este dedicat, de către cei care au avut posibilitatea să-și depășească propriile limite, tuturor celor care iubesc cu adevărat muntele şi aventura. Se dorește ca în urma acestor proiecții de promovare a sporturilor montane „oamenii să respecte și să prețuiască mai mult natura și să desfășoare cât mai multe activități în aer liber”. Evenimentul „Expediția - Chemare în necunoscut” este una dintre puținele gale din România unde sunt prezentate cele mai diverse forme de petrecere activă a timpului liber în natură: speologie, alpinism, drumeție, cayaking, alergare montană. 

Prima zi va fi dedicată prezentărilor făcute de Avram Iancu. După cinci ani de înot în apele învolburate ale lumii și doi ani de scris intens, cartea „Schimbarea ești TU” a fost lansată anul trecut în câteva locuri din țară, urmând să fie lansată și la Oradea, în cadrul galei. 

„Este o carte pe care am scris-o cu sufletul, deoarece mulți o așteaptă. E cartea care descrie o călătorie fizică, extremă, de la un punct A la un punct B, dar și o călătorie spirituală, transformațională, dovedind că orice este posibil. Acest lucru transformă cartea într-un profund volum motivațional pe care orice român ar trebui să-l citească”, spune autorul cu care orădenii se vor putea întâlni în prima zi a evenimentului. Tot el va face două prezentări ale activităților care l-au consacrat în ultimii ani, înotul și maratonul în condiții extreme.

 

Călătorii și aventură

A doua zi va fi una dedicată călătoriilor.

„Vom avea ocazia să povestim despre alergare montană cu Istvan Szokolszky, să vizităm Muntenegru cu Renata Măduța, să aruncăm o privire prin America de Sud însoțind-o pe Gabriela Ipia și să ne lăsăm duși de valuri în caiac acompaniați de Dorin Chiș. Totodată, vom avea ocazia să aflăm informații despre lilieci de la Szillard Bucs, dar și câteva lucruri despre stagiile de inițiere în medicină montană cu Andrei Costea…”, transmit organizatorii evenimentului.

În deschiderea zilei, veți avea ocazia să „vizualizați” aventurile clubului de Speologie Cristal Oradea, desfășurate în 2019, prezentate de Răzvan Dumbravă.

Ultima zi a galei va fi dedicată explorărilor speologice. „Vom trece printr-un târâș într-una dintre peșterile emblematice ale Bihorului, Peștera Osoi, cu Răzvan Dumbravă și Dan Pitic. După explorările din anii 70, una dintre galeriile inundate atunci se deschide în acești ani, lansând, din nou, acum, posibilități reale de explorare de noi galerii. Secretele Peșterii Tăușoare, o peșteră spectaculoasă, vor fi parțial dezvăluite prin imagini de către fostul custode al peșterii de-a lungul a mai multor ani, Crin Trandafil Theodorescu. În continuare, două povești care prezintă poate cele mai importante realizări speologice ale anului 2019, ne vor ține cu sufletul la gură”, menționează organizatorii.

Bihorul nu mai deține recordul pentru cea mai adâncă peșteră din România, cu toate acestea, explorările în V5 continuă. Ultimele descoperiri le va dezvălui Matei Cristian, unul dintre exploratori, în cadrul galei de la Universitatea Oradea.

În continuare, Geza Zakarias va aduce în atenție noul record de adâncime al României, Avenul din Colții Grindului (-769 m) din Masivul Piatra Craiului. Unul dintre membrii echipelor de exploratori spunea: „Coborând până în fundul avenului, am încercat încă de la început un coctail de intimidare și mândrie, realizând că ceea ce facem noi acum este posibil numai datorită speologilor care, timp de zeci de ani, au dus în spate, până la 1900 m altitudine zeci de kilograme de echipament personal și colectiv, care au echipat impecabil sute de metri de trasee verticale, care au săpat în argilă și pietriș, sub ploaia continuă din Walter Gutt, care au mutat bolovani din loc, la propriu...”. Cei prezenți la eveniment vor putea vedea, în detaliu, ce a însemnat explorarea și topografierea noilor puțuri, totalizând peste 189 de metri de verticale noi.

Cum nu se putea să nu existe și partea alpină în scenă, Nicoleta Caciora va prezenta o poveste a clubului de escaladă Crux, după care, alături de Asociația Pușcații, se va trece prin Peru. În cadrul aceleiași întâlniri, Marius Florea va prezenta „Full Time Challenge”, un film realizat de Mihnea Prundeanu.

Cea de-a XV-a ediție a galei „Expediția - Chemare în necunoscut” este organizată în parteneriat cu Universitatea din Oradea – Facultatea de Geografie, Turism și Sport. Evenimentul este susținut de Alpin Expe, EcoSafe, CRUX Escaladă Oradea, TravelGuideRomânia, Godman - Echipamente de protecție și Speologie.org.