Pe timpul vacanței de vară, în Protopopiatul Greco-Catolic de Beiuș au fost organizate două evenimente majore dedicate copiilor. Îmbrăcând forma unor tabere de vară, intitulate „Să mergem împreună” și „Vacanța mea, aventură și cunoaștere”, acestea au avut participare locală și chiar internațională, la cea din urmă luând parte și copii italieni.

 

„Să mergem împreună” – Lunca Vișagului și Valea Drăganului

După cum preciza părintele Zorel Zima, protopopul greco-catolic de Beiuș, cea de-a cincea ediție a Taberei de Vară „Să mergem împreună” s-a desfășurat în perioada 22-26 iulie, la Lunca Vișagului și Valea Drăganului (comuna Poieni, județul Cluj). La tabăra coordonată de profesoara Carmen Zima, au participat copiii care frecventează activitățile săptămânale ale Oratoriului „Colț de Rai” din Beiuș, coordonat de Asociația „Ave Miriam”. Oferta organizatorilor a fost pe măsura așteptărilor celor mici, cuprinzând de la joaca în piscina pensiunii, drumețiile în împrejurimi și excursiile la Barajul Drăgan, cetatea Bologa sau Casa memorială „Octavian Goga”, de la Ciucea, până la studiile cazuistice morale biblice, prezentate zilnic, pe durata unei jumătăți de oră.

Despre scopurile celei de-a cincea ediții a evenimentului intitulat „Să mergem împreună” ne-a vorbit părintele Zorel Zima: „Tabăra de vară ecumenică a continuat tradiția oratoriului de a aduna copiii în timpul verii pentru a petrece împreună în comunitate. Participanții nu sunt doar greco-catolici ci și de altă confesiune, aici asigurându-se respectul reciproc și identitatea spirituală. Dorința copiilor de a participa, respectiv încuviințarea părinților este datorată „setei” după prietenie sinceră și armonie, pe care nu le putem primi decât prin Dumnezeu.”

 

„Vacanța mea, aventură și cunoaștere” – Băița și Nucet

În perioada 3-9 august, la Băița și Nucet, s-a desfășurat prima ediție a Taberei de Vară cu participare internațională intitulate „Vacanța mea, aventură și cunoaștere”. Evenimentul, care a adunat peste optzeci de voluntari și copii – italieni, din Berbenno di Valtellina și români, din Băița, Nucet, Beiuș și Oradea, a fost organizat de Episcopia Greco-Catolică de Oradea, prin Biroul Pastoral EGCO, în colaborare cu Asociația „Învățătoare Bortoș Costea Maria” din Băița și localitatea Berbenno di Valtellina, din provincia italiană Sondrio (regiunea Lombardia), reprezentată de părintele Feliciano Rizelli, de la Oratoriul „Ioan Bosco”. La reușita taberei de vară de la Nucet au contribuit, ca parteneri, Consiliul Județean Bihor, Inspectoratul Școlar Județean, Primăria orașului Nucet, Protopopiatul Greco-Catolic de Beiuș, parohiile greco-catolică și romano-catolică din Băița, Școala Gimnazială nr. 1 Nucet, asociațiile „Ave Miriam” și „Ziléos”.

Organizatorii și-au propus să reînvie spiritul renumitei tabere de la Nucet, din vremea copilăriei lor, dar și să ofere copiilor participanți un program atractiv și divers din care nu au lipsit jocurile educative, vizitele culturale, întâlnirile cu diferite personalități, dar și momentele spirituale petrecute la lăcașurile de cult ale diferitelor confesiuni din Băița.

Unul dintre cele mai așteptate momente ale primei ediții a Taberei de Vară internaționale „Vacanța mea, aventură și cunoaștere” a fost spectacolul de final, organizat, joi, 8 august, chiar de participanți. Copiii și însoțitorii voluntari, români și italieni, care și-au dovedit talentul artistic pe scena Casei de Cultură „Ioan Davideanu” din Nucet, au avut și ei parte de o surpriză, îndrăgita cântăreață Paula Seling alăturându-li-se și contribuind, astfel, la reușita spectacolului.

Don Feliciano Rizelli, conducătorul grupului de oaspeți italieni a mărturisit că activitățile desfășurate împreună cu copiii români și italieni, la Băița și Nucet, i-au părut asemănătoare cu cele pe care le organizează acasă, la Berbenno di Valtellina, pentru micii săi enoriași. Pe de altă parte, părintele Rizelli a precizat că dorește continuarea vizitelor copiilor români și italieni în țara celorlalți. De altfel, sublinia interlocutorul nostru, grație acelorași inițiatori ca în cazul taberei internaționale de la Băița și Nucet, un grup de copii români s-a bucurat, în această vară, de frumusețea litoralului italian.