La 15 iunie, românii au comemorat 130 de ani de la trecerea în eternitate a geniului culturii române, Mihai Eminescu. La Beiuș, omagierea Poetului a avut loc vineri, 14 iunie, printr-un eveniment artistic de înaltă ținută: spectacolul „Eminescu – om, geniu și sfânt”, desfășurat cu participarea extraordinară a maestrului Dorel Vișan, marele actor clujean întâlnindu-se pentru a treia oară cu publicul beiușean.

 

Organizat de Consiliul Local, Primăria și Casa de Cultură ale municipiului Beiuș, în fața bustului poetului din parcul ce-i poartă numele, spectacolul „Eminescu – om, geniu și sfânt” a fost urmărit de numeroși beiușeni, printre aceștia aflându-se primarul Petru Mlendea-Căluș, Nicolae Brânda, președintele Asociației Culturale „Lioara”, și Iosif Tocoian, secretarul aceleiași entități – inițiatorii demersurilor pentru ridicarea monumentului menționat – și îndrăgiții artiști lirici Florina și Florin Mariș-Hinsu.

Din distribuția evenimentului artistic dedicat poetului național au făcut parte, alături de marele actor Dorel Vișan, corpul de balet format din copii și coordonat de Teodora Burz, precum și tinerii artiști lirici Bogdan Bodiș-Adam și Vlad David.

La finele manifestării dedicate ultimului mare poet romantic european, spectatorii au fost încântați de prestația de gală a artiștilor, detașându-se, firește, regalul poetic oferit beiușenilor de maestrul Dorel Vișan. Cât îl privește pe acesta, Dorel Vișan a deplâns uitarea care învăluie opera eminesciană, evenimentul de la Beiuș fiind, în opinia sa, doar o lăudabilă excepție.