Localnicii din Gura Bohotin, județul Iași, nu mai fac focul în cuptoarele de acasă, pentru a coace pâine sau cozonaci, după ce, în centrul satului a fost construită o vatră de cinci metri lungime şi trei metri înălţime, la iniţiativa primarului, care s-a gândit că în acest fel se va păstra tradiţia.

 

La cuptorul din centrul satului Gura Buhotin, comuna Gorban, oamenii merg oricând, încing grătarele sau coc pâine ori cozonaci. De aproape o lună, câțiva dintre cei care primesc ajutor social de la primărie au terminat lucrările la cuptor. Idea de a avea o vatră a satului care să poată fi folosită de oricine a fost a primarului Dănuţ Rotaru, care s-a gândit că în acest fel se va păstra tradiţia, iar cei tineri trebuie să știe cum se face pâinea.

„Am zis ca vreau să fac în fiecare sat, să văd cum se mişcă ideea, fac în fiecare localitate, am cinci sate în comună, să fac în fiecare sat, nu știu dacă o să mai coacă în zece ani, dar măcar să rămână tradiția, să știe cei tineri cum se făcea pâinea”, a declarat Dănuț Rotaru, primarul comunei Gorban.

Gospodinele din Gura Bohotin se trezesc dimineața să frământe aluat de cozonac. Nu e zi de sărbătoare, dar, spun ele, nu îți trebuie motive multe să te apuci să coci un cuptor de cozonaci, mai ales când vatra e pe lemne și încap în ea 18 tăvi.

„Secretul la cozonac e frământatul, să aibă nucă multă, aromă, dar şi cuptorul”, a spus Simona, una dintre gospodine care a venit la vatra satului să coacă aluatul.

Înainte de a coace cozonacii, s-au pregătit colacii. Pâinea rumenită bine s-a copt în douăzeci de minute pe vatră.

„Focul trebuie să fie mai tare pentru colaci și mai moale pentru cozonaci”, a spus o altă femeie, mândră de noul cuptor pe care îl poate folosi.

Gospodinele sunt bucuroase că pot coace mai mulţi cozonaci în acelaşi timp.

„Altfel ies pe lemn cozonacii, decât la un aragaz acasă. Frământ cu mai mult drag să știu că îi pun în cuptorul asta. Să vedem cum ies, îi facem proba și dacă ies buni nu îi mai coc acasă”, a explicat Gabriela.

Șase persoane din sat, care primesc ajutor social, au lucrat la construcţia cuptorului aproape două luni, fiind mobilizate de către primar.

„Suntem muncitori necalificați, dar am învățat cum se face și l-am ridicat până la urmă. I-am făcut probe că să fim siguri ca merge, dar acum așteptăm cozonacii”, a spus unul dintre cei care a lucrat la cuptor.

Toată lumea a primit cozonac şi pâine când cuptorul a fost dat în folosinţă, iar acum sunt aşteptate lucrările pentru vetrele din celelalte sate ale comunei Gorban