Activităţi ilegale de dezmembrări auto au fost identificate în localitatea Petid de către comisarii Gărzii de Mediu pe raza comunei Cociuba Mare.

Ca urmare a patrulărilor efectuate de comisarii Gărzii de Mediu pe raza UAT Cociuba Mare, în urma cărora Garda de Mediu Bihor a solicitat participarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, a fost identificată o locaţie în care se desfăşoară activitatea de dezmembrări auto.

„În localitatea Petid, activitatea de dezmembrări auto se efectua de către o persoană fizică care nu deţine autorizaţie de mediu, fiind identificate pe amplasament aproximativ cinci bucăţi VSU întregi (vehicule scoase din uz)”, anunță reprezentanții GNM Bihor, pe pagina de Facebook. În zona gospodăriei au fost identificate, pe o suprafaţă de circa 500 mp, depozitări necorespunzătoare de deşeuri de anvelope uzate, componente din motoare, componente din cutii viteze, filtre, furtune, cabluri electrice, elemente ansambluri faţă şi spate, radiatoare, elemente caroserie, rezervoare, elemente cu fluide și scaune auto.

„În spatele gospodăriei au fost identificate pe o suprafaţă de circa 20 mp urme de incendieri de deşeuri de bucăţi de cauciuc, plastic, bucăţi de metal, sârme, cenuşă. S-au constatat şi deversări direct pe sol de ulei uzat şi alte fluide chimice periculoase”, mai transmit reprezentanții Gărzii de Mediu Bihor.

Potrivit acestora, pentru remedierea neconformităţilor identificate au fost stabilite măsuri de igienizare a amplasamentelor şi de intrare în legalitate. Astfel, persoana fizică identificată a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 17.000 lei, pentru nerespectarea OUG 195/2005  privind protecţia mediului şi a Legii 212/2015 privind modalitatea de gestionare a vehiculelor şi a vehiculelor scoase din uz.