Un computer tomograf performant a fost pus în funcţiune la Spitalul Municipal „Ep. Nicolae Popoviciu” din Beiuș. Aparatul, în valoare de trei milioane de lei, a fost finanțat de Ministerul Sănătății.

Joi, 28 mai, la Spitalul Municipal „Ep. Nicolae Popoviciu” din Beiuș, a avut loc testarea finală a computer tomografului, recent pus în funcțiune pe 21 aprilie a.c., prin instalarea injectomatului care asigură dozarea substanțelor de contrast, necesare pentru a determina mărirea contrastului natural al vaselor și anumitor organe, având ca rezultat stabilirea unui diagnostic corect. În cazul leziunilor evidențiate, se pot obține informații suplimentare pentru diagnostic, transmite Kovács Zoltán, responsabilul de comunicare şi relaţii cu mass-media a Primăriei din Beiuş.

În prezența conducerii Spitalului Județean Oradea, a Spitalului Municipal Beiuș, precum și a personalului ce va deservi echipamentul CT, a avut loc recepția și „predarea” pentru folosință a noii capacități de investigare imagistică. Personalul de la Secția de Imagistică a SJ Oradea a asigurat suportul tehnic și instruirea personalului de la Beiuș. Această nouă facilitate a spitalului beiușean, care deservește o populație de circa 100 de mii de oameni din depresiunea Beiușului, se înscrie în coordonatele de dezvoltare și eficientizare a actului medical performant, pentru a asigura un tratament adecvat în funcție de patologie, cazurile mai complexe fiind dirijate la Spitalul Județean, UPU Oradea, iar cele ce pot fi soluționate local, rămânând la Beiuș.

Realizarea acestei investiții este un deziderat mai vechi al beiușenilor, iar în urmă cu circa trei ani, s-a analizat posibilitarea transferării unui echipament de diagnostic de la Spitalul Județean, solicitându-se, totodată, demararea procedurilor ce ar implica instalarea CT-ului, în primul rând, asigurarea unui spațiu corespunzător.

După ce, din fonduri proprii, managementul Spitalului Municipal Beiuș a reușit reconfigurarea spațiului (unde funcționase blocul alimentar), prin obținerea unei finanțări în valoare de 3 milioane de lei de la Ministerul Sănătății, s-a reușit achiziționarea unui computer-tomograf nou, care a avut toate condițiile de instalare, create anterior.

În al doilea plan, prin această facilitate se crează o posibilitate oportună de efectuare a investigațiilor uzuale ale pacienților cronici din zonă, care nu vor mai fi obligați să parcurgă drumuri lungi și anevoioase la alte centre de investigare, mai ales că starea lor fragilă de sănătate face deosebit de dificile aceste deplasări. Și, nu în ultimul rând, urmărirea pacienților internați pe diverse patologii va permite creșterea complexității cazurilor tratate în spitalul beiușean.

Integrarea secției de imagistică în circuitul funcțional al CPU și al spitalului este un pas important în modernizarea accelerată a unității spitalicești, pornită în actualul mandat al managementului, ce are ca țintă o asistență medicală de secol XXI, pentru sănătatea tuturor locuitorilor din Țara Beiușului.