Datorită succesului de care s-au bucurat în rândul publicului expoziţiile cu jucării, „De-a copilăria. O incursiune în lumea fascinantă a jocurilor şi a jucăriilor” şi „Vârsta de aur a seturilor LEGO (1970-1990)”, termenul până la care acestea vor mai putea fi vizitate la Muzeul Ţării Crişurilor a fost prelungit cu două săptămâni, până în 24 februarie 2019.

 

Astfel, deşi iniţial expoziţia trebuia să fie deschisă până în data de 10 februarie, termenul până la care poate fi vizitată este 24 februarie.

Expoziţia „De-a copilăria. O incursiune în lumea fascinantă a jocurilor şi a jucăriilor” este organizată în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Asociaţia Muzeul Jucăriilor din Bucureşti şi Plastor SA Oradea. În cadrul expoziţiei este prezentată o selecţie de peste 600 de piese din colecţia Asociaţiei, care în decursul anilor a strâns peste 15.000 de jucării. Acestea au fost fabricate în România sau în alte ţări (Germania, Anglia, Japonia, China, Ungaria, SUA, fosta URSS), între anii 1900-1980 şi reprezintă jucăriile câtorva generaţii de copii din România. Păpuşi diverse, jucării reprezentând animale, trenuleţe electrice, maşinuţe, trotinete din lemn, căluţ-balansoar, cărucioare de păpuşi, găletuşe de plajă, jocuri de societate - „Păcălici”, „Şah şi moară”, „Telefonul” -, avioane, tancuri etc., toate aceste jucării şi jocuri au povestea lor, „fiecare jucărie a fost martora unei emoţii, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit şi (...) absolut toate jucăriile (...) au fost martorele unui zâmbet”. De asemenea, în această expoziţie vor fi expuse jucării fabricate la fabrica de jucării „Viitorul” (în prezent Plastor SA), cea mai mare fabrică de jucării din ţară după naţionalizarea sa şi până în 1990.

Expoziţia este însoţită de un film despre istoria jucăriilor, de aproximativ 25 de minute, dublat în limba română. Cea de-a doua expoziţie propusă este „Vârsta de aur a seturilor LEGO (1970-1990)” şi  este organizată în colaborare cu Consiliul Judeţean Bihor şi Asociaţia Brickenburg din Cluj-Napoca. Asociația Brickenburg România este „o organizaţie non profit, axată pe hobby-ul de construcţii LEGO. Scopul acestei asociații, prin evenimentele și activitățile sale pe care le organizează și le coordonează, este acela de a pune în prim-plan educația non-violentă, aducând în atenția publicului rolul constructiv al acestuia, acela de a atrage adulții și copiii în activități care stimulează creativitatea, gândirea analitică, antrenează spiritul de echipă și observarea atentă a mecanismelor lumii în care trăiesc (...). Expoziţia de faţă cuprinde seturi realizate între anii 1970 şi 1990, cu patru teme principale, Oraşul, Cosmosul, Trenul şi Piraţii şi care vor fi expuse în vitrine. Ceea ce face mai interesantă această expoziţie este locul de joacă destinat celor care doresc să se aşeze şi să construiască cu ajutorul pieselor LEGO puse la dispoziţie de către Asociaţia Brickenburg în acest scop. Se acceptă grupuri de maxim 20 de persoane, doar pe bază de programare. Programările se fac la numărul: 0259/706101, de luni până vineri, între orele 10.00-15.00. Copiii care vor să participe la acest atelier de construcţii trebuie să aibă vârsta mai mare de 5 ani.

Preţul biletelor: 8 lei – adulţi; 4 lei – copii peste 4 ani, elevi, studenţi, pensionari. Cu acest bilet se pot vizita toate expoziţiile temporare din Muzeul Ţării Crişurilor. Intrarea este gratuită pentru copiii de până la 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.