Un eveniment aparte a avut loc, recent, în satul Sânlazăr, din comuna Chişlaz, cu ocazia dezvelirii monumentului ridicat în cinstea eroului satului Florian Popovici.  

 Este o dovadă vie și incontestabilă a sentimentelor de  recunoştinţă și preţuire pentru eroul Florian Popovici care, acum 100 de ani, a fost atacat mişeleşte de duşmanii străini – bolşevici, pe stradă, și apoi ucis cu barbarie, în curtea casei din satul Sânlazăr, sub privirile îngrozite și neputincioase ale soţiei şi copilaşilor săi. Florian Popovici a fost un om cu simţiri măreţe de credinţă și libertate, și cu un puternic patriotism pentru apărarea pământului strămoşesc și a neamului românesc.

Monumentul dedicat eroului reprezintă o onoare post-mortem și un pios omagiu adus în amintirea acţiunii sângeroase care a îndoliat sătucul Sânlazăr, dar este şi o dovadă evidentă a unui act de curaj, de dăruire şi sacrificiu pentru realizarea dorinţei locuitorilor de a scăpa de grupul de terorişi ai zonei, care au făcut multe victime şi au prădat casele gospodarilor.

Un sobor de preoți (format din Sorin Crăciun din Episcopia Greco-Catolică Oradea, Adrian Simion Cioară din Sânlazăr, Gheorghe Cioară din Ghenetea, Vasile Todean din Izvoarele și Gheorghe Seica din Salonta) a sfinţit monumentul, în acordurile Imnului Eroilor și al Imnului Național al României, interpretat de corul „General Traian Moşoiu”. Alături de strănepoți și stră-strănepoți, nepoții nonagenari ai eroului-martir Florian Popovici au participat activ la dezvelirea bustului înaintașului, torturat și ucis de hoarda lui Bela Kun, în urmă cu 100 de ani. Cântecele patriotice din repertoriul corului au amplificat momentul festiv şi au subliniat importanţa cinstirii eroilor.

În alocuțiunea sa, Ioan Graţian Horgoş a cuprins foarte multe date despre viaţa eroului, depre familie și descendenţii familiei acestuia. A scos în evidenţă suferinţele familiei și mai ales greutăţile întâmpinate şi represaliile la care au fost supuşi urmaşii familiei.

De asemenea, a fost evidențiată pentru toţi participanții la eveniment prezenţa lui Gavril Horgoş, de 92 de ani, fost prim-curator al bisericii din Sânlazăr și fost consilier comunal, care, prin cuvinte emoţionante, a mulţumit pentru organizarea evenimentului şi pentru contribuţia descendenților familiei, a consătenilor și sponsorilor la realizarea festivităţilor.

Autorităţile parlamentare au fost reprezentate de deputatul Gavrilă Ghilea, care a evocat în cuvinte frumoase patriotismul eroului Florian Popovici, şi a felicitat grupul de iniţiativă şi pe consătenii care au susţinut financiar realizarea evenimentului festiv.

Poetul satului Sânlazăr, Aurel Horgoş, a recitat, cu mare însufleţire și emoţie, versurile poeziei intituale „Lui Florian Popovici din Sânlazăr”.

Se cuvine preţuire și recunoştinţă tuturor membrilor familiei, consătenilor și sponsorilor care au contribuit la realizarea acestui monument închinat eroului neamului din satul Sânlazăr, comuna Chişlaz.

Iar noi, cei prezenţi, am  trimis spre cer un gând pios de compasiune pentru sacrificiul martirului Florian Popovici. Odihnească-se în pace, sub onorurile tricolorului și al Imnului Naţional al României!

Miorița SĂTEANU, cetăţean de onoare al Municipiului Oradea