Școala Gimnazială ˝Nicolae Popoviciu˝ Beiuș a inițiat proiectul educativ județean intitulat ˝Fii responsabil!˝, scopul fiind ˝formarea și dezvoltarea unei conștiințe ecologice capabile să genereze comportamente ecologice˝.

Pentru a crește impactul acțiunilor propuse, ce se desfășoară pe o perioadă de opt luni, în anul școlar 2021-2022, organizatorii au cooptat și câțiva parteneri precum operatorul de servicii de salubritate AVE Bihor, Garda Națională de Mediu - Comisariatul Județean Bihor, Primăria și Poliția Municipiului Beiuș, SC Pantano SRL, cărora li s-au alăturat și unele unități de învățământ din Beiuș și zona limitrofă: Colegiul Național ˝Samuil Vulcan˝, Colegiul Tehnic ˝Ioan Ciordaș˝, Liceul Vocațional Pedagogic ˝Nicolae Bolcaș˝, toate din Beiuș și școlile gimnaziale din Tărcaia, Buntești, Pomezeu, Remetea, Finiș, Lazuri de Beiuș, Cociuba Mare și ˝Georgiu Popa˝ din Câmpani.

Cu o echipa de proiect compusă din numai șase cadre didactice - directoarea Ioana-Florina Cloanda, responsabilă, Iuliana Crăciun, coordonatoare și Monica Buhaș, Delia Mlendea, Cătălin Bar și Erika Papp, membri - și un grup țintă format din elevii ciclurilor primar și gimnazial, proiectul are obiective ce țin de: informarea corectă a elevilor privind problematica mediului înconjurător, formarea și dezvoltarea unui comportament ecoprotectiv, implicarea în acțiuni de acest gen, transferul de cunoștințe științifice necesare formării culturii ecologice, dezvoltarea responsabilității personale, civice, și a gândirii critice în rândurile elevilor, mobilizarea celorlalți membri ai societății la acțiuni ecoprotective, după exemplul elevilor participanți la proiect.

Prima acțiune de ecologizare din cadrul proiectului județean „Fii responsabil˝ a avut loc marți, 22 martie, când mai multe cadre didactice și 75 de elevi de la Colegiul Tehnic ˝Ioan Ciordaș˝, coordonați de directoarea unității de învățământ menționate, prof. ec. Claudia-Florina Cighir și prof. Adrian-Ionuț Sabău, director adjunct, au curățat o zonă întinsă de la periferia municipiului Beiuș, din apropierea Străzii Plopilor. Ionuț Săbău, directorul adjunct al Colegiului Tehnic ˝Ioan Ciordaș˝ Beiuș, a vorbit despre motivele pentru care echipa managerială a unității de învățământ a decis să se alăture proiectului celor de la Școala Gimnazială ˝Nicolae Popoviciu˝:

˝Scopul acestui proiect este să-i conștientizăm și să-i responsabilizăm totodată pe copiii noștri în ceea ce privește un mediu înconjurător curat. Aici, am avut de partea noastră părinți, profesori și copiii din clasele de gimnaziu, copii care, după acțiunea de ecologizare, ne-au transmis un feedback pozitiv, fiind mulțumiți că au lăsat în urma lor un spațiu curat.

Noi, ca școală, suntem deschiși la aceste tipuri de acțiuni, am participat tot timpul la astfel de activități și ne dorim să continuăm, pentru a ne aduce contribuția la curățenia orașului și pentru a lucra într-o oarecare măsură la mentalitatea copiilor˝.

Programul complet al proiectului ne-a fost prezentat chiar de coordonatoarea acestuia, Iuliana Crăciun:

„La prima activitate, am avut ca invitat special pe doamna comisar Mihaela Crișan, din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, care le-a prezentat copiilor problemele actuale ce vizează mediul înconjurător și ce putem face pentru protejarea acestuia. A urmat o activitate demonstrativă de reciclare, la Stația de sortare Beiuș, în parteneriat cu AVE Bihor.

În data de 22 martie, am desfășurat această primă activitate de ecologizare, cu elevii Colegiului Tehnic ˝Ioan Ciordaș˝ Beiuș, iar în perioada imediat următoare vor urma și celelalte școli din Beiuș. După aceea, vom înfrumuseța câteva zone din municipiul Beiuș, urmând să facem și o excursie pe două roți în jurul municipiului. Apoi, în luna mai, va urma o altă activitate de ecologizare și, la finalul proiectului, vom desfășura un simpozion în care elevii și cadrele didactice vor putea participa cu lucrări.

Ne așteptăm să trezim conștiința ecologică; elevii, cadrele didactice, chiar și părinții să învețe să respecte mai mult natura și peisajul din care facem parte și să nu uităm că prin puterea exemplului îi putem conștientiza și pe alții asupra responsabilității față de natură˝.

La final, Florina Cloanda, directoarea Școlii Gimnaziale ˝Nicolae Popoviciu˝ și responsabila proiectului ecologic menționat, a anunțat că unitatea de învățământ fruntașă la aceste acțiuni de ecologizare și plantare de puieți de arbori va fi premiată cu un voucher oferit de sponsor, acesta constând în materiale de construcții și reparații.