De 1 Decembrie, cu ocazia Zilei Naţionale a României şi a Centenarului Marii Uniri, 10 elevi  ai clasei a XII-a B de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, alături de prof. Livia Ghiurcuţa, au avut ocazia de a păşi pe urmele celor care cu 100 de ani în urmă puneau ultima piatră la temelia României Mari.

În dimineața zilei de 1 Decembrie, de la Oradea, delegaţia cu peste 150 de persoane a pornit cu 3 autocare, împreună cu primarul municipiului, Ilie Bolojan, consilierul pe problemele Centenarului Unirii, Grigore Morar, conducerea Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu”- filiala Oradea şi „Cultul eroilor”, filiala Oradea reprezentat de Dan Poinar.

Lăzăriştii au pornit pe urmele eroului orădean şi naţional, dr. Aurel Lazăr în casa căruia s-a semnat, la 12 octombrie 1918,  cartea de identitate a naţiunii române din Transilvania. Prezenţa în Sala Marii Uniri a biroului la care s-a alcătuit Declaraţia de independenţă a fost completată de întâlnirea cu membri Monarhiei din România, prinţul Paul şi soţia.

„Cuvintele sunt mult prea puţine şi sărăcăcioase pentru a putea descrie ziua de 1 Decembrie 2018 de la Alba Iulia. Totuşi, trebuie să spunem că niciodată nu ne-am simţit mai mândri că suntem români şi că putem să aducem un pios omagiu celor care au pus mai presus de orice, interesele Ţării pe care au făurit-o şi ne-au lăsat-o nouă celor de azi pentru a o respecta şi preţui”,  afirmă lăzăriștii.