După o pauză de doi ani din cauza pandemiei, pe 25 și 26 iunie, la Vadu Crişului, se organizează o nouă ediţie a Târgului de la Vama Sării, cu tradiţionala sosire a plutei cu sare, concurs de gătit şi o serie de concerte, unele cu invitaţi celebri, precum Proconsul şi Ducu Bertzi.

În istoria comunei Vadu Crișului, „Târgul de la Vama Sării” a devenit un reper istoric. Manifestare complexă și inedită în care tradițiile istorice readuse în actualitate reprezintă o punte peste timp, a ajuns în acest an la ediția cu numărul 52. De-a lungul existenței sale manifestarea s-a bucurat o intensă popularizare în mass-media românească, ajungând să fie cunoscută în țară și peste hotare. Interesul pentru această tradițională manifestare s-a amplificat odată cu trecerea timpului, întrucât tinerii asistă, conservă și promovează vestigiile istorice, tradițiile și obiceiurile legate de istoria acestor locuri.

Denumirea serbării provine de la activitatea de vămuire a sării în defileul Crișului, în Evul Mediu (sec. XIII - XIV), când localitatea de pe Crișul Repede era un punct vamal între Transilvania și Pașalâcul Otoman de la Oradea. Vameșii rețineau o parte din sare, adusă în căruțe sau pe plute. Mărturie acestei vechi activități este turnul de piatră ce străjuiește maiestos defileul, ridicat la 8 m. înălțime, pe o stâncă având trei ferestre de observație.Turnul și grota au fost botezate și au rămas în istorie cu numele de „Casa Zmăului”. Ziua târgului era o sărbătoare a comunității și pentru a-l face mai atractiv și pentru alte sate din împrejurimi, dând amploare evenimentului, s-a creat și o latură artistică în care cei talentați au întreținut buna dispoziție prin cântec și dans, calități specifice românilor. Sâmbată, de la 17.30, este programat evenimentul întâmpinării plutei cu sare, apoi de la 18.30, pe scena amplasată pe terenul de fotbal vor urca interpreţi locali, iar de la ora 21.00 va fi momentul Ducu Bertzi, Ionica Moroşanu, respectiv discotecă în aer liber.

Sărbătoarea va continua duminică, când, de la ora 9.00, va începe concursul „Cea mai gustoasă mâncare a Târgului", iar de la 11.30 formaţii artistice vor defila din centrul satului până la terenul de fotbal, unde vor participa la un festival în organizarea Centrului de Cultură al judeţului Bihor, apoi vor urca pe scena interpreţi ca Sandor Gabor (Ungaria), Otilia Haragos Seghedi şi Stangaciu, Fraţii Jdieri şi Proconsul.

Sărbătoarea va fi marcată şi cu un foc de artificii, programat la 23.30, şi urmat de discotecă în aer liber.

Pe perioada târgului, pentru tineri va fi amenajat şi un parc de distracţii şi un atelier interactiv de tir cu arcul organizat de Clubul Sportiv Redpoint.

Evenimentul este organizat de Primăria şi Consiliul Local Vadu Crişului, Centrul de Cultură al Județului Bihor şi Căminul Cultural Vadu Crişului.

I. H.