Poate nu întâmplător, de Marea Sărbătoare a Înălțării Domnului, s-a organizat festivitatea de absolvire a liceenilor din Aleșd. „Zborul spre înălțimi” a unei noi generații de tineri este binecuvântat, într-o zi de mare praznic. Școala este „cuibul” unde tinerii, ca și păsărelele, își pregătesc aripile pentru zborul maturității. La Aleșd cele două licee au sărbătorit într-un cadru festiv și emoționant promoția de absolvenți 2017.       

 

Această unitate școlară reușește ca, după 39 de ani, să redevină liceu și să dea prima promoție de absolvenți, sub noua sa denumire: Liceul Teoretic „Constantin Șerban”. Sunt 37 de absolvenți proveniți din clasele: Filologie bilingv engleză și Științele Naturii. Ca de fiecare dată, la astfel de ceremonii au fost prezenți și părinții care au împărtășit deopotrivă cu copiii lor emoțiile și bucuria evenimentului. Împreună cu ei au fost prezenți invitați, reprezentând Primăria și Consiliul local, reprezentanți ai unor instituții importante din oraș, partenere în procesul de educație. A onorat evenimentul Alin Novac, inspector general al ISJ  Bihor. Ceremonia a fost deschisă de prof. Liliana Antonescu, directorul liceului, care a salutat invitații și părinții și a marcat evenimentul, arătând că această promoție de absolvenți cu rezultate de excepție marchează calitatea învățământului aleșdean, reluând tradiția unei școli de frunte a învățământului bihorean. A urmat momentul emoționant al premierii elevilor. Prof. Alina Buzle, diriginta clasei de filologie, și prof. Florina Ianc, dirigintă la clasa de Științe Naturale, în cuvântul lor au realizat o adevărată oră de dirigenție, în care n-au contenit să aducă mulțumiri părinților și colectivului didactic, care, împreună, cu eforturi și muncă, au reușit să formeze tineri cu personalitate și caractere puternice, cu un propriu sistem de valori cu ajutorul cărora tinerii absolvenți să poată răzbi în viață. „Vreau să închin o odă de mulțumire celor care cu grijă, pricepere și dragoste, au picurat în sufletele și mintea voastră o fărâmă din sufletul lor”, a apreciat în discursul său prof. Alina Buzle. În meseria de părinte nu există rețete universale, există în schimb câteva norme care, dezvoltate și inoculate tinerilor, pot defini caracterul. Este important să înveți copii ce înseamnă bunătatea, altruismul, dragostea, respectul și curajul, ca apoi școala să desăvârșească prin educație profilul cetățeanului de mâine. Adresându-se absolvenților, le-a urat: „La finalul acestui drum, când închideți poarta liceului și deschideți ușa către viață, sper ca singurul regret pe care îl aveți să fie că anii frumoși de liceu au trecut. Cu emoții vă doresc un zbor lin și o viață plină de realizări și împliniri”. Ceremonia a continuat cu decernarea premiilor și a diplomelor, după care fiecare clasă și-a prezentat programul artistic pregătit.

 

Colegiul Tehnic „Alexandru Roman”

Liceu cu tradiție și cu rezultate deosebite în educație, a „lansat ” în viață un nou eșalon de absolvenți, 150, cu diverse specializări. După tradiție, absolvenții celor şase clase au intrat la ceremonie printr-un tunel acoperit cu flori și ghirlande, alcătuit din colegii lor mai mici și pe fondul muzical al  celebrului Gaudeamus Igitur. Prof. Viorel Ilea, directorul Colegiului, în discursul inaugural a accentuat rolul esențial al educației. „Educația este cheia de succes în viață, este o fereastră deschisă spre viitor, cel mai sigur și eficient mod de a schimba societatea”. Acumularea unui bagaj de cunoștințe nu te face un om învățat. Lucian Blaga spunea: „Învățat este acela care nu termină niciodată de învățat”. În cuvântul său, prof. Alin Novac, inspector general la ISJ Bihor, ca și la ceremonia de la Liceul „Constantin Șerban”, a felicitat absolvenții, părinții și cadrele didactice pentru acest moment important în pregătirea pentru viață a acestei generații. Transpunând în viață cele învățate în liceu, prin muncă și eforturile lor viitoare, vor defini societatea românească  pe care o dorim mai prosperă. Au adresat cuvinte de îmbărbătare absolvenților și de mulțumiri cadrelor didactice, din partea părinților, Sorina Popa, mămica Paulei, una dintre cele două șefe de promoție, precum și Cristian Ardelean, președintele Asociației de părinți din școală. Sfaturi și încurajări au transmis și diriginții claselor cu prilejul acordării premiilor. A urmat momentul artistic al fiecărei clase, în care, pe fondul unor cunoscute melodii, talentul și imaginația copiilor au creat versuri hazlii privind viața de elev. Ceremonia s-a încheiat cu tradiționalul moment de predare și preluare a cheii școlii, cu discursurile aferente.