Activitatea a fost organizată de Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin, în colaborare cu Fundația „Corneliu Coposu”, Fundația Academia Civică, Funația Culturală Memoria, Fundația Hanns Siedel,  Festivalul de Film și Istorii Râșnov, Muzeul Județean de Istorie şi Artă Zalău Consiliul Județean Sălaj. Evenimentul a avut loc vineri, 20 mai, începând cu ora 15.00, la Casa Memorială „Iuliu Maniu”, Bădăcin.

În prezența unui public numeros au fost lansate două cărți care vorbesc despre personalitatea Seniorului Corneliu Coposu, cel care avea să fie socotit drept cel mai important om politic din perioada postcomunistă și de la a cărui naștere s-au împlinit 108 ani. Cartea „Corneliu Coposu sub lupa Securitații”, autor dr. Marin Pop, a primit în anul 2021, din partea Fundației Culturale Memoria din București, premiul pentru cea mai bună culegere de documente.

„Poemele” lui Corneliu Coposu au fost compuse în închisoare pe parcursul celor 17 ani de detenție și scrise pe hârtie abia după ieșirea din închisoare. Carte conține și un cd pe care sunt aceste poeme sunt imprimate cu vocea inconfundabilă a regretatul actor Ion Caramitru.

Au luat cuvântul în cadrul activității Ion-Andrei Gherasim, președintele Fundației „Corneliu Coposu”, doamna Ana Blandiana – Fundația Academia Civică, Silvia Colfescu – Editura Vremea (Zoom), Marin Pop – Mjiaz, dr gen. Crăciun Leucea, Gheorghe Bancea, directorul Casei Corpului Didactic Sălaj, Cosmin Budeancă - redactor coordonator revista „Memoria” și expert la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc; coordonator de doctorate, Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Domnul Mihai Dragomir, organizatorul Festivalului de Film și Istorii de la Râșnov a transmis un mesaj video înregistrat.

Au fost prezenți la manifestare Preasfințitul Virgil Bercea, epsicop Român Unit, Greco-Catolic de Oradea, Dinu Iancu Sălăjeanu, președintele Consiliului Județean Sălaj, Virgil Țurcaș, subprefet, Cristian Lazăr, primarul orașului Șimleu Silvaniei, Dorin Gorgan, primarul comunei Bobota, Doina Cociș, director al Direcției pentru Cultură Sălaj, Corina Bejinariu, directorul Muzeului de Istorie și Artă Sălaj, Ioana Boca, directorul Memorialului Victimelor Comunismului Sighet, Cristina Pușcaș, cercetător la Muzeul Țării Crișurilor Oradea,  Gheorghe Bancea, directorul Casei Corpului Didactic Sălaj, Paul Maghiu, administratorul județului Sălaj, Gelu Hossu, scriitor, nepotul Fericitului Episcop și cardinal Iuliu Hossu. 

La eveniment au fost prezenți și reprezentanții celor 28 de instituții de învățământ și de cultură din județele Sălaj, Bihor și Maramureș, care împreună cu Casa Corpului Didactic Sălaj și Școala Gimnazială nr. 1 Pericei, coordinator prof. Maria Borz, au inițiat un proiect educativ cu titlul „Poezia închisorilor” inclus în Calendarul Proiectelor Educative Județene 2022. În foișorul Casei Maniu a fost realizată expoziția de desene cu titlul „Iuliu Maniu - model educativ”, desene  realizate cu ocazia acestui eveniment de elevii coordonați de înv. Florica Bodea.

Un grup de tineri, care mai mulți ani la rând au participat la pelerinajul Bădăcin-Sighet în memoria martirilor morți în închisorile comuniste, au interpretat cântecul „Rugă”, compus de Corneliu Coposu.

În partea a doua a activității a avut loc premiera filmului „Remember Iuliu Maniu – 1986”, un filmul documentar realizat de Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin, în colaborare cu Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov. Filmul vorbește despre curajul unui grup de tineri de a-l comemora pe Iuliu Maniu. Momentul a fost organizat în primăvara anului 1986, la Dealul Țarinei din Bădăcin. În 1986 un grup de tineri din Bădăcin, cu vârste cuprinse între 15 și 24 ani, organizați de Ioan Pop (zis Poetul) și studentul Nicolae Pop, s-au reunit în seara zilei de 6 martie 1986 la mormintele familiei Maniu din Dealul Țarinei din Bădăcin, unde au depus o coroană de flori pe care au scris „Remember Iuliu Maniu”, au cântat „Imnul lui Iuliu Maniu”, compus de Ioan Pop, au aprins lumânări pe care le-au așezat în forma inițialelor I.M. și au vorbi despre personalitatea marelui om politic. A doua zi toți au fost duși la sediul securității din Zalău, unde au fost anchetați.

Protagoniștii filmului: Pop Ioan, Pop Nicolae, Oros Cornelia (n. Man), Vari Maria (n. Pop), Man Maria, Vereș Pop Patriță, Pop Florica (n. Mureșan), Mureșan Liuța (n. Man), Mureșan Florica, Pop Ioan, Man Nicolae, Toma Sabin, au primit din partea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” o „Diplomă de Merit”, ca semn al prețuirii pentru curajul de a-l comemora pe Iuliu Maniu la 33 de ani de la moarte. Acestea au fost înmânate de către doamna Ana Blandiana.

De asemenea, au fost răsplătiți cu „Diplomă de Merit” și cei care au avut inițiativa și au lucrat la realizarea acestui film: Ana-Maria Borz, Cristian Pușcaș, Dan Mascaș, iar în calitate de consultanți de specialitate, dr. Cosmin Budeancă și Mihai Dragomir.

Alocuțiunile domnului Dinu Iancu Sălăjeanu, președintele Consiliului Județean Sălaj, și ale Preasfințitului Virgil Bercea, epsicop Român Unit, Greco-Catolic de Oradea, au încheiat activitatea.