Anunțul apariției voluminoasei monografii a satului Călugări, din comuna bihoreană Cărpinet, a fost făcut de notarul și publicistul beiușean Iosif Tocoian, nimeni altul decât inițiatorul, coordonatorul și finanțatorul acestui demers cu certe valențe științifice, dar și sentimentale.

Fiu al satului Călugări, notarul și publicistul Iosif Tocoian, născut la 23 august 1954, a fost primul reprezentant postbelic al Beiușului în Parlamentul României, deținând un mandat de deputat, din partea Frontului Salvării Naționale, în legislatura 1990-1992. Ulterior, în perioada 1992-2004, Iosif Tocoian a fost, în repetate rânduri, consilier județean și local. Din anul 2012 și până în prezent, Iosif Tocoian este membru al Consiliului Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România.

În plan cultural, Iosif Tocoian s-a remarcat prin înființarea, în 2008, a Asociației Culturale „Lioara”, cu scopul ridicării, la Beiuș, a unui monument dedicat lui Eminescu. Peste trei ani, la 20 octombrie 2011, este dezvelit bustul lui Mihai Eminescu, iar mecenatul său continuă cu publicarea postumă a volumului de poezii „Zălog lăsat uitării”, aparținând consăteanului Dumitru Tamaș.

Cât privește propria creație literară, aceasta s-a concretizat în romanul „Însoțitoarea de bord”, publicat la Oradea, în 2014.

Studiul monografic „Călugări, satul dintre Ponoare” a apărut la editura orădeană „Primus” și este opera unui numeros colectiv de cercetători și fii ai satului format din: Ana Ilea, Vasile Todinca, Andrei Indrieș, Mircea Matiuța, Iosif Matiuța, Darius-Ionuț Codău, Florian Roman și regretații Ioan Tocoian și Mircea Matiuța. Cât privește conținutul monografiei satului Călugări, acesta este împărțit în mai multe capitole, care abordează geografia, istoria, viața spirituală, școala și cultura materială și spirituală, onomastica și toponimele din zonă.

La finele dialogului nostru, Iosif Tocoian a precizat că studiul monografic menționat va fi lansat la Căminul Cultural din satul Călugări, chiar la 1 Decembrie, de Ziua Națională, la ora 13.00. Interlocutorul nostru a susținut demersul pe cheltuială proprie și va dărui câte un exemplar fiecărei familii de localnici.