Duminică, 9 decembrie, a fost sărbătorită „Ziua eroilor holodani”, locul ales pentru festivitățile comemorative fiind Școala Gimnazială „Iosif Vulcan”.

Ceremonia a fost organizată de Primărie și a avut ca principal eveniment dezvelirea Troiței eroilor holodani, monument ce înnobilează de-acum incinta instituției de învățământ ce-l are ca patron spiritual pe ilustrul publicist Iosif Vulcan (1841-1907), întemeietorul revistei „Familia” fiind fiu al Holodului.

La evenimentul de duminică au participat numeroși locuitori ai comunei Holod și al celor limitrofe, dar și câțiva invitați de onoare, printre care europarlamentarul Emilian Pavel, deputații Ioan-Sorin Roman și Dumitru Gherman, Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Teodor David, vicepreședintele filialei bihorene a Uniunii Vatra Românească, sculptorul Radu Lazăr, autorul monumentului, primari și consilieri locali din zonă.

După intonarea Imnului de Stat, primarul Ioan Horga a dezvelit troița închinată eroilor holodani, sfințirea acesteia fiind săvârșită de un sobor de preoți ortodocși, în frunte cu protopopul de Tinca, părintele Vasile Popa.

Primarul Ioan Horga și profesorul Teodor David au evocat eroismul fiilor comunei Holod care au dat jertfa supremă pentru Neam și Țară, iar plasticianul Radu Lazăr a explicat semnificațiile troiței pe care a sculptat-o în semn de cinstire pentru cei care căzut apărând glia strămoșească.

Prima parte a festivităților dedicate Zilei eroilor holodani s-a încheiat cu un scurt moment artistic susținut de elevii Școlii Gimnaziale „Iosif Vulcan”.

A urmat spectacolul folcloric de la Sala de sport comunală, unde, alături de Ansamblul „Stelele Bihorului”, au urcat pe scenă interpreții Paula Toma, Andrada Crăciun, Simona Bejan, Ciprian Mocan, Mădălin Dodu, Andrei Corb, Mariana Tomele, Larisa Tripon, Ioana Crișan și Ionel Ban.