În urmă cu câțiva ani, Primăria Beiuș iniția proiectul intitulat „Modernizare și dotare casa de cultură și amenajare spațiul urban aferent în municipiul Beiuș”. Miercuri, 13 decembrie, a avut loc redeschiderea Casei de Cultură, după finalizarea lucrărilor de modernizare.

 

Proiectul intitulat „Modernizare și dotare casa de cultură și amenajare spațiul urban aferent în municipiul Beiuș”, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (prin Programul Operațional Regional 2014-2020) cu 10.729.015,53 de lei din valoarea totală de 12.627.365,21 de lei.

Miercuri, 13 decembrie, a avut loc redeschiderea Casei de Cultură, după finalizarea lucrărilor de modernizare. În fața unei săli arhipline, printre cei prezenți remarcându-l și pe inspectorul școlar general, prof. dr. Horea Abrudan, au ținut discursuri primarul Gabriel Popa și Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

Edilul beiușean Gabriel Popa a prezentat succint proiectul soldat cu modernizarea Casei de Cultură, precizând că investiția a cuprins trei obiective: modernizarea imobilului Casei de Cultură și amenajarea unui parc de agrement și a unui spațiu pentru spectacole în aer liber, reabilitarea infrastructurii adiacente așezământului cultural, respectiv a Străzii General Leonard Mociulschi și dotarea instituției cu aparatura necesară organizării unor evenimente cultural-artistice la standardele actuale.

Pe de altă parte, Mircea Mălan, vicepreședintele CJ Bihor, a subliniat importanța colaborării dintre autoritățile centrale, județene și locale pentru ducerea la bun sfârșit a unor proiecte de anvergură precum cel de la Beiuș. Totodată, vorbitorul a evidențiat necesitatea organizării de evenimente culturale - cum este și „Bihorul colindă”, proiect al Consiliului Județean Bihor - care vin să completeze investițiile de genul celei de la Beiuș.

Evenimentul a fost marcat printr-un spectacol de gală, pe afișul acestuia aflându-se Corala bărbătească „Sfântul Roman Melodul", a Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, laureată la mai multe festivaluri și concursuri internaționale, precum și Corul „Alma mater”, al Colegiului Național „Samuil Vulcan” Beiuș, câștigător, în acest an, a Olimpiadei Naționale Corale.

Redeschiderea Casei de Cultură de la Beiuș a ocazionat și un moment emoționant: reîntâlnirea părintelui Gavril Popa, fost protopop al Beiușului, actualmente protopop în zona Lazio III și secretar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, cu beiușenii. Nimeni altul decât tatăl actualului primar Gabriel Popa, părintele Gavril, cel care, în urmă cu două decenii, încânta publicul local cu inegalabila sa voce de bariton și cu talentul corului fostului seminar ortodox de la Beiuș, a urcat din nou pe scena Casei de Cultură, acum, din calitate de inițiator al Coralei „Sfântul Roman Melodul” și de membru al acesteia.

Existența unui spațiu modern și dotat după ultimele standarde permite organizarea, la Beiuș, de noi și noi evenimente cultural-artistice, Anca Banda, referent în cadrul Casei de Cultură Beiuș, anunțând că programul din perioada Sărbătorilor de iarnă mai cuprinde spectacolul „Crăciun la operă” (sâmbătă, 16 decembrie, ora 17.00), conferința părintelui profesor Constantin Necula (duminică, 17 decembrie, ora 17.00) și concertul „Bihorul colindă” (luni, 18 decembrie, ora 16.00).