La sfârșitul acestei săptămâni, mai precis în 27-28 iulie, la hotarul dintre satele Săliște de Vașcău și Poiana, Primăria și Consiliul Local Criștioru de Jos organizează serbarea câmpenească „La Izvorul lui Horea”, eveniment care se derulează cu ocazia Zilelor comunei Criștioru de Jos.

 

„Evenimentele care se derulează an de an în acest loc încărcat de istorie au ca scop principal pomenirea eroului național Horea, evident și a celorlalți eroi din anii 1784-1785. Respectând această tradiție, la sugestia localnicilor, am încercat, cu speranța că vom reuși, să întocmim un program deosebit de diversificat, pe durata celor două zile, în care să cuprindem o paletă cât mai vastă de activități care să satisfacă cele mai exigente gusturi. Și de această dată, adresez o invitație tuturor locuitorilor comunei Criștioru de Jos, dar și din comunele și orașele învecinate, prietenilor și colaboratorilor comunei noastre pentru a onora cu prezența aceste zile festive, deosebite din viața comunității noastre. Aș dori, pe această cale, să mulțumesc cotidianului CRIȘANA care a fost întotdeauna alături de noi, publicând în paginile sale evenimentele derulate în comunitatea noastră de la poalele Munților Apuseni. La Mulți Ani, dragi locuitori ai comunei noastre, a celor de pe aceste minunate meleaguri, și nu numai”, a spus, pentru CRIȘANA, ing. Fănel Tulvan, primarul comunei Criștioru de Jos.

 

Două zile pline de evenimente

Ziua de sâmbătă, ca de obicei în ultimii ani, va fi dedicată, în prima parte, sportului, mai precis fotbalului, deoarece se vor disputa primele meciuri din cadrul unei competiții în care se vor regăsi mulți amatori de pe „Valea Coului”, a cărei finală va avea loc duminică. Orele serii vor fi „deranjate” cu muzică adresată tinerilor, și  nu numai, prin discoteca oraganizată în aer liber. Duminică evenimentele vor debuta, de la ora 13.30, la troița lui Horea, unde va fi săvârșită, de un sobor de preoți, slujba de pomenire a eroului național Horea. De la ora 14.00, pe scena de pe luncă, amenajată la hotarul dintre satele Săliște de Vașcău și Poiana, va avea loc un superb spectacol artistic care va fi filmat de „Hora TV”, fiind apoi, la o dată ce va fi anunțată, transmis pe acest post administrat de o voce care, de fapt, nu mai are nevoie de nici o prezentare aparte, cea a cunoscutului solist Vasile Coca, un prieten devotat al bihorenilor. Bihoreanca Simona Brișcan, o prezență constantă la evenimentele derulate în nenumărate comunități, va încânta auditoriul cu melodii în care va domina cuvântul iubire, deoarece temele vor fi, cu siguranță, axate pe această frumoasă latură a vieții, una deosebit de agreată de nenumărații ei fani, care o urmăresc de regulă la toate evenimentele în care își face apariția. Scena va fi cu adevărat invadată de nenumărate nume consacrate ale folclorului românesc, astfel, cei prezenți îi vor putea aplauda pe Antonia Costache, Irina Mihoc, Paula Țenț, Andreea Ghișe, Violeta Gherman, Radu Barbura, Viorica Marc Bulzan, Cristian Mihoc, Daniela Rada, Veronica Nicodin, Elena Șerb, Marius Mihuț, Viorica Haiduc, Maria Sidea, Viorica Bradea, Voichița Mihoc, Radu Pop, Vasile Pop (Maramureș), Zestrea Bihorenilor. De la ora 20.00, va începe spectacolul extraordinar live cu Formația „Ciprian Popovici”, urcând pe scenă Ciprian Popovici, dar și un adevărat titan al muzicii populare românești, omul care reușește prin emisiunile sale de la „Hora TV” să aducă multă liniște și bucurii în casele celor care iubesc tradiția cântecului și portului popular,  cunoscutul solist Vasile Coca, precum și inconfundabilul Văru Săndel. Această deosebită paletă, bine structurată, va avea parte de o prezentare pe măsură, deoarece prezența scenică a cunoscutului moderator de evenimente, atât în județ, cât și în țară, a inegalabilului Ionel Goina, care fascinează întotdeauna publicul, va fi cu siguranță punctul forte al unor zile în care susccesul este unul garantat. La finalul acestei săptămâni toate drumurile localnicilor, bihorenilor, implicit și ale celor din județele limitrofe vor avea ca punct comun hotarul dintre satele Săliște de Vașcău și Poiana, unde, pe lângă aducerea unui omagiu eroilor nemului, va avea loc și întâlnirea fiilor comunei, care, de regulă, participă la serbarea câmpenească „La Izvorul lui Horea”.