2021 începe cu o veste bună pentru pescarii sportivi bihoreni: cotizațiile pentru acest an rămân la nivelul celor din 2020, detalii despre sumele pe care trebuie să le plătească pasionații acestui sport oferindu-ne inginerul Sorin Ile, secretarul Clubului de Vânătoare și Pescuit Sportiv Beiuș.

Interlocutorul nostru a prezentat cotizațiile anuale, pentru pescuitul în ape curgătoare, stabilite de Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Bihor: 150 de lei pentru pescarii integrali sau pensionari, 120 de lei pentru elevii cu vârsta mai mare de 14 ani și studenții de până la 25 de ani, 90 de lei în cazul persoanelor cu handicap și al pescarilor din alte asociații, cu care AJVPS Bihor are reciprocitate (cum ar fi, de exemplu, AJVPS Arad) și 45 de lei pentru copiii sub 14 ani. Cât privește permisele de pescuit recreativ eliberate de Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA), acestea vor fi eliberate odată cu achitarea cotizației, procedura desfășurându-se online, direct pe site-ul ANPA.

Secretarul Sorin Ile a enumerat și râurile pe care le administrează Clubul de Vânătoare și Pescuit Sportiv Beiuș:

„Clubul Beiuș are în administrare Crișul Negru, de la izvoare până la Ginta, la confluența Holodului cu Crișul Negru și are, de asemenea, în administrare, apele de munte: Valea Văratecului, Valea Poiana, Valea Roșiei și Valea Tărcăiței”.

Cât privește prevenirea și combaterea braconajului piscicol, ing. Sorin Ile a trecut în revistă acțiunile întreprinse în 2020, precizând că au fost organizate controale bilunare, cu ajutorul Poliției și al Jandarmeriei, în urma acestora fiind constatate 45 de contravenții referitoare la nerespectarea condițiilor de pescuit. Din fericire, nu au fost depistate acte de braconaj și, prin urmare, nu a fost întocmit niciun dosar penal.

Interlocutorul nostru a avertizat că și în 2021 vor continua acțiunile de control privind pescuitul fără acte în regulă și respectarea prohibiției, persoanele surprinse la pescuit fără să fi achitat cotizația la zi, fără permise ori cu permisele nevizate, urmând să fie sancționate contravențional cu amendă de la 300 la 600 de lei. Totodată, ing. Sorin Ile a subliniat că suntem în perioadă de prohibiție pentru păstrăv, iar restricția de a pescui mai aproape de 500 de metri amonte și aval de podurile cu un picior în apă este în vigoare până la 15 martie.

La final, secretarul Sorin Ile a precizat că printre obiectivele Clubului Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Beiuș pentru anul 2021 se numără și repopulările cu puiet de pește, în special cu crap, pe Crișul Negru.