O serie de activități cultural-educative, organizate de Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România, se vor desfășura în perioada 22-24 noiembrie, în Cordău și Oradea.

În localitatea bihoreană Cordău, este programată o conferință pe tema „Școlile slovace încotro? Protejarea identității naționale”, la care vor participa educatori, învățători, profesori directori ai tuturor școlilor slovace din România, pentru a dezbate problemele cu care se confruntă unitățile lor de învățământ și pentru a găsi cât mai rapid soluții pentru buna funcționare a acestora.

„UDSCR sprijină și este alături de fiecare cadru didactic slovac care își desfășoară activitatea în școlile cu limba de predare slovacă, dar suntem alături și de elevii slovaci care participă la diferite concursuri sau olimpiade pentru a-i motiva cât mai mult să continue să studieze limba maternă în școlile cu limba de predare slovacă. Prin această conferință, dorim să scoatem în evidență importanța păstrării identității naționale, dar mai ales să vedem care sunt și problemele cu care se confruntă fiecare cadru didactic slovac, precum și care sunt soluțiile pentru un viitor mai prosper”, anunță Adrian-Miroslav Merka, președintele UDSCR.

În cadrul conferinței, fiecare director de la școlile slovace din România va prezenta situația actuală a școlii, se vor purta discuții despre toate aceste situații, după care vor urma workshop-uri pe arii curiculare.

La această conferință au fost invitate Inspectoratele Școlare Județene din Bihor, Sălaj, Arad, Timiș, dar și reprezentanți de la instituțiile publice deconcentrate din județul Bihor.

Conferința va începe sâmbătă, de la ora 9.30, și va dura până la ora 18.00, urmând ca activitatea cadrelor didactice să se încheie dumincă și să se facă propuneri pe fiecare arie curriculară. În cadrul aceleiași zile, începând cu ora 18.00, la Filarmonica de Stat din Oradea, UDSCR pregătește și o altă activitate culturală la care sunt invitați toți iubitorii folclorului autentic slovac. Este vorba despre Festivalul-concurs „Unde este familia, acolo este acasă...”. Cu acest prilej, va avea loc un concurs pentru ansamblurile folclorice vocale slovace, dar și pentru membrii ansamblurilor de dansuri slovace. Concurenții sunt deja înscriși și promit să prezinte un spectacol inedit.

Pentru ca acest concurs să fie la un nivel cât mai ridicat, organizatorii au invitat și o orchestră din Slovacia care să acompanieze muzical toți concurenții înscriși. Juriul care va evalua momentele artistice este compus din profesioniști în domeniul muzicologiei și al dansului folcloric autentic în Slovacia, unii dintre ei fiind profesori universitari, alții pedagogi sau instructori la ansambluri folclorice de dansuri din Slovacia.

Concurenții vor fi premiați, iar cea mai bună pereche de dans va fi desemnată să participe la cel mai mare festival-concurs din Slovacia, „Šaffova ostroha”.

Seara se va încheia cu o gală, în cadrul căreia va fi prezentat un program cultural-artistic pregătit de ansamblurile folclorice slovace din județul Bihor și cu decernarea premiilor pentru cei mai buni dansatori slovaci și pentru cele mai bune ansambluri folclorice vocale.