Pe ordinea de zi a ultimei ședințe ordinare a Consiliului Local Beiuș s-a aflat și proiectul de hotărâre privind aprobarea modificării tarifului practicat de Compania de Apă Oradea SA pentru serviciul public de canalizare-epurare, începând cu 1 iulie 2018.

Conform solicitării celor de la CAO, tariful la canal-epurare ape uzate menajere ar fi trebuit să crească de la 2 lei și 14 bani, cu TVA inclusă, la 2 lei și 37 de bani, cu peste 10, 7 la sută. Deși primarul Petru Mlendea-Căluș și unii dintre consilierii locali – cum ar fi Nicolae Fofiu – s-au exprimat ferm în favoarea majorării de tarif propuse de CAO, pesediștii prezenți și Ovidiu Bunta (de la Partidul M10) s-au abținut și, astfel, proiectul de hotărâre a fost respins. Aceștia au motivat votul lor prin aceea că adresa Companiei de Apă nu conținea argumente explicite, detaliate, în favoarea majorării tarifului la canalizare-epurare și că aleșii locali trebuie să apere interesele concitadinilor și nu pe ale unui agent economic, indiferent care ar fi acesta.

Se părea că beiușenii au scăpat, măcar pentru o vreme, de noua scumpire pusă la cale de Compania de Apă Oradea și de Primăria Beiuș, numai că situația nu este nici pe departe clarificată: CAO a trimis asociațiilor de proprietari o adresă prin care îi înștiința pe beiușeni că tariful aplicat, de la 1 iulie, pentru canalizare-epurare va fi cel... majorat!

Deplasându-ne la sediile asociațiilor de proprietari din cele trei cartiere de blocuri din urbe, am aflat ceva și mai grav: adresa fusese trimisă chiar înainte de ședința Consiliului Local Beiuș, care a avut loc la 29 iunie! După cum declarau Marin Alecu, președintele Asociației de Proprietari „Aurel Vlaicu”, Lucia Busuioc și Codruța Pătcaș, administratoarele celorlalte asociații de proprietari – „Samuil Vulcan” și „Aleea Padișului”, adresa CAO le-a fost transmisă în perioada 25-27 iunie, așa cum arată și datele de înregistrare a acesteia.

Prin urmare, luând act și de faptul că proiectul de hotărâre „privind aprobarea modificării tarifului practicat de Compania de Apă Oradea S.A. pentru serviciul public de canalizare-epurare, începând cu 1 iulie 2018” a fost respins de consilieri, conducătorii asociațiilor de proprietari nu știu cum să procedeze în momentul sosirii facturilor emise de CAO pentru luna iulie.

Problema este cu ce tarif vor opera cei de la Compania de Apă? Asta, atâta timp cât propunerea lor nu a fost aprobată de Consiliul Local Beiuș!