Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii „Grupul Milvus”, organizație neguvernamentală dedicată protecţiei păsărilor şi a naturii, care activează în domeniul conservării, educației, cercetării şi consultanței cu scopul de a schimba România într-un loc mai bun pentru păsări, natură şi oameni, a premiat recent elevii și dascălii lor din Bihor care au participat, pe echipe, la cel mai provocator concurs despre misterioasa dropie de câmpie din zona transfrontalieră Salonta-Békés și valorile naturale care o înconjoară.

 

 

La termenul limită din 15 noiembrie 2019 s-au înscris în Concursul „Natură fără frontiere” 552 de copii din Bihor, adică 184 de echipe aflate sub îndrumarea a 65 de învățători și profesori. Asociația „Grupul Milvus”, amfitrioana competiției, a avut aplicanți din mai multe localități bihorene: Salonta, Oradea, Livada de Bihor, Cefa și Sântandrei. Concursul, desfășurat timp de un an, s-a adresat în special elevilor care trăiesc în zone ce fac parte din arii protejate „Natura 2000” sau din vecinătatea acestora. Scopul acestei inedite competiții-maraton a fost acela de a-i familiariza pe copii cu valorile naturale locale și de a le insufla importanța prețuirii și protejării lor.

Proiectul „Conservarea, protejarea și promovarea valorilor naturale din zona transfrontalieră Salonta – Békéscsaba” reprezintă temelia acestui concurs școlar și are ca scop creșterea stării de conservare a patrimoniului natural local și promovarea valorilor naturale într-un mod integrat. Cooperarea dintre municipalitățile Salonta (România), respectiv Békés (Ungaria) și organizațiile neguvernamentale „Milvus Transilvania Vest” (România) și Körösök Völgye Natúrpark (Ungaria) reprezintă motorul acestui  proiect trasfrontalier ale cărui principale activități vizează conservarea naturii, turismul, educația și conștientizarea tinerei generații.

După un an și trei etape de concurs, Marea finală a acestei competiții a strâns laolaltă 125 de elevi bihoreni, care s-au implicat trup și suflet într-o competiție educativă inedită, unde au descoperit misterele supraviețuirii dropiei de câmpie în habitatul naturii înconjurătoare. Concursul „Natură fără frontiere” s-a adresat elevilor din clasele primare și gimnaziale din județul Bihor.

Organizatorii s-au adaptat restricțiilor impuse de pandemia declanșată de virusul SARS-CoV-2 (Covid-19) și au extins termenele limită ale etapelor competiționale. Grupați în echipe formate din câte trei elevi, aceștia au avut ocazia să-și dezvolte gândirea logică, imaginația, creativitatea, spiritul de echipă, au rezolvat exerciții practice, au scris compuneri, anunțuri matrimoniale pentru căutarea unui dropioi, au realizat ilustrații, acțiuni ecologice complexe și au jucat diverse roluri într-o piesă de teatru filmată (un dropioi în timpul unui ritual de curtare sau al unui judecător, avocat sau inculpat în cadrul unui tribunal ecologic).

Astfel, în etapa I a concursului au fost 552 elevi înscriși la secția română și maghiară (184 echipe), sub îndrumarea a 65 de învățători și profesori. Au terminat prima rundă 176 echipe, respectiv 528 școlari din Salonta, Oradea, Livada de Bihor, Cefa și Sântandrei. În etapa a II-a au rămas în competiție 258 elevi (86 echipe de la secțiile română și maghiară), care au rezolvat sarcinile acestei runde și s-au calificat pentru etapa a III-a - Marea finală, astfel: 125 elevi (24 echipe la secția română și 20 la secția maghiară). Cu toții au finalizat această etapă, pentru care punctajul a fost acordat de un juriu format din cinci specialiști: un pedagog, un specialist în comunicare, un reprezentant din partea Primăriei Salonta, un biolog și un profesor universitar.

Potrivit clasamentului final publicat pe pagina dropia.eu, Locul I (Premiul I) la secțiunea română, clasele V-VIII a fost ocupat de Echipa „Țipar” a Colegiului Național „Teodor Neș” din Salonta, antrenată de profesoara de biologie Monica Zaha și formată din elevii Petrache Andrei Ovidiu (lider), Lațco Andrei și Țifra Luca. De remarcat este faptul că în etapa finală a concurat și a câștigat Premiul I doar elevul Petrache Andrei Ovidiu (86,86 puncte totale), susținut de prof. Monica Zaha. Tot la secțiunea română, clasele V-VIII, printre finaliști s-a numărat și Echipa „Iris” (59,52 puncte) a Colegiului Național „Teodor Neș” din Salonta, antrenată de profesoara de biologie Monica Zaha.

La „Secțiunea maghiară clasele III-IV”, Locul II și Premiul II au fost adjudecate de Liceul „Arany János” din Salonta prin echipa „Tudásszakértők” (cu 84,23 puncte), iar Locul IV a fost adjudecat de echipa „Fürge ürgék” a Liceului „Arany Janos” din salonta (cu un total de 78,39 puncte).

Secțiunea maghiară de gimnaziu V-VIII a adus orașului Salonta nu mai puțin de cinci finaliști, astfel: Locul 6 - Echipa „Rókák” (69,26 puncte); Locul 7 - Echipa „Szimbiotársak” (68,73 puncte); Locul 8 - Echipa „Ökocsapat” (68,66 puncte); Locul 13 –  Echipa „Csőrösök” (60,64 puncte) și Locul 15 – Echipa „Mentsük meg a túzokot” (54,57 puncte).

Toți finaliștii primesc cadouri în obiecte reprezentând promovarea activităților „Grupului Milvus - Natura 2000”, iar câștigătorii Premiilor I, II și III primesc diplome de merit și cadouri în echipament specific activităților ecologice. Toate localitățile implicate, școlile participante, profesorii-antrenori și elevii finaliști primesc diplome speciale în cadrul Proiectului „Conservarea, protejarea și promovarea valorilor naturale din zona transfrontalieră Salonta – Békéscsaba”