Colegiul Național „Teodor Neș” din Salonta, alături de Școala Gimnazială „Oltea Doamna” din Oradea, se bucură de o nouă recunoaștere națională a valorii Catedrei de Limba și literatura română: „Premiul III”, la nivel național, acordat elevului Andrei Ovidiu Petrache la Concursul național de literatură și jurnalism sportiv „Un Condei numit Fair-Play” - Ediția 2022 și două mențiuni pentru eleva Ana Daria Osiceanu și elevul Horia Poenaru. Îndrumat de profesoara Roxana Ilieș, Andrei este singurul elev din județul Bihor premiat anul acesta pentru poezie de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR).

Cea de a XXII-a ediție a Concursului Național de Literatură și Jurnalism Sportiv „Un Condei numit Fair-Play” a fost organizată de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR), prin Academia Olimpică Română (AOR) și a beneficiat atât de sprijinul unui departament din cadrul Comitetului Internațional Olimpic, cât și de sprijinul Ministerului Educației, prin Inspectoratele școlare județene. Concursul s-a desfășurat în două etape, județeană și națională.

Singurul premiu la nivel național, adus în Bihor, a fost obținut de Andrei Ovidiu Petrache (Premiul III - cu poezia „Mâna Sufletului Meu”). Elev la Colegiul Național „Teodor Neș” din Salonta, Andrei este îndrumat de profesoara Roxana Ilieș. Bihorul se mai mândrește cu două Mențiuni primite la secțiunea „Proză” de eleva Ana Daria Osiceanu (titlul lucrării: „Cursul de înot”) și de elevul Horia Poenaru (titlul lucrării: „O mână de ajutor”), ambii de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna” din Oradea, îndrumați de profesoara Gabriela Codorean. Evenimentul s-a adresat tuturor elevilor din România, iubitori de literatură și sport. Aceștia au fost împărțiți pe trei categorii de vârstă (ciclurile primar, gimnazial și liceu) și pe trei secțiuni de creație (poezie, proză-ficțiune, cronică sau reportaj sportiv). Tema principală a tuturor secțiunilor de creație a avut în vedere spiritul olimpic și valorile sale. Fiecare participant a prezentat o singură lucrare elaborată la o singură secțiune de creație. În acest an, în concursul de literatură și jurnalism sportiv, pentru cele trei secțiuni literare au fost trimise 327 lucrări. Andrei Ovidiu Petrache, elev în clasa a XI-a C a ales, pentru categoria de vârstă 15-18 ani, secțiunea „Poezie”. Astfel, creația sa lirică intitulată „Mâna Sufletului Meu” a primit Premiul I la faza județeană a concursului susținută în luna octombrie 2022, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Bihor. Cu această poezie, la sfârșitul lunii noiembrie, Andrei Petrache a primit, în cadrul etapei naționale a concursului de creație, Premiul III (a treia poezie premiată din cele 31 de creații calificate în marea finală). Diplomele de merit ale celor trei elevi bihoreni sunt semnate de Simona Tabără Amânar, directoarea AOR și de prof. Mina-Maria Rusu, inspector general de Limba și literatura română în cadrul Ministerului Educației. Rezultatele complete ale elevilor orădeni și din județul Bihor participanți la Concursul național de literatură și jurnalism sportiv „Un Condei numit Fair-Play” - Ediția 2022 pot fi apreciate accesând www.cosr.ro/stiri/2022-11-10/.