Fără îndoială, beiușenii Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș sunt printre fericiții ce se odihnesc pe Câmpiile Elizee, martiriul lor, în numele valorii supreme - iubirea de Țară și de Neam - asigurându-le, deopotrivă, nemurirea și recunoștința eternă a urmașilor!

Căliți în deceniile de lupte politice din perioada dualismului austro-ungar, cei doi patrioți români s-au aflat în fruntea generației Marii Uniri, participând, de altfel, la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918.

După reîntoarcerea la Beiuș începe drama. Refuzând să părăsească Beiușul, ocupat de o bandă de secui conduși de căpitanul Verböczy, dr. Ioan Ciordaș este ridicat de acasă, la fel ca și dr. Nicolae Bolcaș, în noaptea de 3/4 aprilie 1919. Cei doi sunt transportați cu un tren special spre satul Lunca, unde sunt mutilați cumplit și aruncați într-o groapă săpată în albia pârâului Vărzarilor, ce trece prin sat. Consiliul Dirigent, neștiind de sfârșitul tragic al marelui român, l-a numit, în acele teribile zile, pe Ioan Ciordaș ca prim prefect al Bihorului românesc.

Posteritatea a dat prinosul recunoștinței față de jertfa patrioților unioniști Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, în perioada interbelică fiind ridicat în centrul Beiușului un monument comemorativ, iar după Revoluția din Decembrie, cei doi fiind declarați Cetățeni de Onoare post-mortem ai Beiușului, în anul 2003 și ai județului Bihor, în 2014.

Referitor la ziua neagră a înhumării martirilor Beiușului 1919, dascălul și istoricul beiușean Constantin Pavel scria: „Și în amurgul unei sumbre seri de primăvară, la 25 aprilie 1919, adânc îndurerați așezarăm sub glia rece, de lângă biserica din deal, o parte din sufletul și ființa noastră. Exhumați și agnoscați (identificați - n.n.) cei doi martiri, Vineri după Paști, sunt aduși la Beiuș, petrecuți de lacrimile satelor și de jeluirea clopotelor. Două coșciuguri de metal își fac intrarea zguduitoare de inimi în Beiuș și în ele osemintele fără viață ale celor doi advocați români, dr. Ioan Ciordaș și dr. Nicolae Bolcaș.”

Conform tradiției, duminică, 25 aprilie, Primăria și Casa de Cultură Beiuș au organizat un moment comemorativ, ca semn al datoriei de onoare față de marii înaintași care, cu prețul vieții, au arătat lumii că neamul ce stăpânește între Carpați, Dunăre și Mare este înnobilat cu gena demnității și a justificatului orgoliu latin.

Respectarea măsurilor impuse de contextul pandemic a limitat numărul celor care au asistat la slujba de pomenire săvârșită de protopopul ortodox Marian-Vasile Popa, împreună cu părintele Pavel Bența, printre cei prezenți remarcându-i pe Gabriel Popa, primarul municipiului Beiuș, viceprimarul Dragoş Balog, locotenent-colonelul Mihai Zmeu, comandantul Detașamentului 4 Jandarmi Beiuș, și Anca Banda, referent la Casa de Cultură „Ioan Ciordaș”.

La finalul manifestării comemorative, după ce edilii beiușeni au depus o coroană de flori pe mormântul patrioților români Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, primarul Gabriel Popa a precizat că pilda înaintașilor impune autorităților locale o conduită demnă, devotament față de valorile naționale și dăruire în slujba comunității.