Rețeaua de distribuție a gazelor naturale în localitatea Cefa, cu o lungime de 8,5 km, a fost finalizată. Investiţia, în valoare de 1,5 milioane lei, a fost proiectată și executată  în 5 luni.

 

„Consiliul Județean Bihor sprijină comunele și orașele care doresc să facă investiții în extinderea sau introducerea rețelelor de gaze naturale. În Cefa, am colaborat cu primăria și operatorul Delgaz Grid și, astfel, s-a realizat această investiție din resursele proprii ale operatorului. Îi felicit pe domnul primar și compania de distribuție pentru colaborare și le mulțumesc. Aici s-au pus bazele dezvoltării acestei comune. O comună ca şi Cefa, cu un teren agricol de foarte bună calitate, este extrem de atractivă pentru investitorii din domeniul agricol”, a declarat Mircea Mălan, vicepreședinte CJ Bihor.

Compania de distribuție Delgaz Grid, parte a grupului E.ON, a finalizat rețeaua de gaze naturale din Cefa, în urma unei investiții de 1,5 milioane de lei, care a constat în construcția infrastructurii de conducte pe o lungime de 8,5 km și realizarea a peste 150 de branșamente.

„Extinderea și înființarea de distribuții noi este una din prioritățile noastre. Anul acesta am reușit să extindem rețelele de gaz cu peste 750 de kilometri și am conectat peste 42.000 de noi consumatori. Atingerea acestui obiectiv a fost posibilă prin alocarea unui buget record pentru investiții, chiar și în condiții dificile pentru companiile de distribuție. Astfel de lucrări sunt necesare pentru a asigura o calitate a vieții specifică secolului XXI, pentru locuitorii din aria de concesiune Delgaz Grid, inclusiv în judeţul Bihor. Aceste investiții ne dorim să fie viabilizate cu ajutorul autorităților locale, al clienților finali casnici și industriali prin distribuirea și consumul de gaze naturale într-o manieră sustenabilă”, a declarat Petre Stoian, director general adjunct al Delgaz Grid.

În județul Bihor, Delgaz Grid a mai desfășurat, anul acesta, lucrări în valoare de 1,55 milioane de lei, pentru anul 2023 fiind estimate investiții de peste 1,1 milioane de lei.

Reamintim că în luna august 2021, Consiliul Județean Bihor a anunțat proiectul prin care va aloca, în fiecare an, un million de euro pentru extinderea rețelei de gaze naturale, ceea ce ar permite susținerea a 5 sau 6 primării. Până în prezent, Consiliul Județean Bihor a încheiat acorduri de parteneriat cu orașul Ștei și comunele Sânnicolau Român, Lunca, Mădăras și Tinca.

În total, 19 primării din județul Bihor și-au exprimat interesul de a investi în introducerea sau extinderea rețelelor de gaze naturale, finanțate din fonduri europene guvernamentale, din bugetele locale și din fonduri private asigurate de firmele concesionare. Acestea se află în diferite faze de implementare.

Sprijinul Consiliului Județean Bihor constă și în consiliere juridică și financiară, în obținerea avizelor necesare, întocmirea documentațiilor, dar și implicare în implementarea proiectului.