Grădina Zoologică Oradea și-a îmbogățit colecția de animale, începând de joi, 18 aprilie, cu un pui de cămilă cu două cocoașe (bactriană), adus de la Grădina Zoologică din Miskolc (Ungaria). Blând și haios, puiul de cămilă are vârsta de un an, este mascul și s-a acomodat foarte repede în țarcul pregătit special la Zoo Oradea.

Cămilele cu două cocoaşe (bactriene) sunt o specie critic ameninţată cu dispariţia şi vin din zona centrală a Asiei, din deşertul Gobi şi Taklamakan. Un număr mic de cămile bactriene se mai găseşte şi în Kazakhstan şi Pakistan, fiind doar 800 de exemplare în sălbăticie. Animalele din această specie sunt mari și greoaie, au lungimea corpului de 2,5-3 metri, înălțimea de 1,8-2,1 metri, greutatea de 450-600 kg și lungimea cozii de 50-58 cm. Au cocoaşe drepte, mult mai ţuguiate decât cele ale cămilelor sălbatice sau domesticite. În general, sunt animale pașnice și foarte rar se întâmplă să afișeze un comportament agresiv.

„Preocuparea noastră permanentă este să facem Grădina Zoologică tot mai atractivă, motiv pentru care dorim să aducem cât mai multe animale din specii pe care nu le deținem. În acest sens, colaborăm permanent cu grădini zoologice din țară, dar și din străinătate. De mulți ani, nu am avut cămilă în Grădina Zoologică din Oradea”, precizează Liviu Andrica, directorul Administrației Domeniului Public Oradea.

Cămila este un animal erbivor, mănâncă plante spinoase, iarbă uscată și blocuri de sare, adică aproape orice crește în deșert. Petrece 8-12 ore pe zi păscând și tot atâtea rumegând. Cămila poate bea în 10 minute o cantitate de 100 de litri de apă. Rezerva de apă acumulată în stomac poate atinge o cantitate între 100 și 150 litri, cantitate suficientă pentru 2 săptămâni.