Duminică, 21 februarie, a însemnat prilej de bucurie duhovnicească pentru comunitatea parohială Vadu Crişului.

După Sfânta Liturghie, în Biserica ortodoxă cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, în faţa iconostasului de o frumuseţe rară datată din anul 1836, protopopul Aurel-Simion Goga, alături de un sobor de preoți, a oficiat festivitatea de prezentare și actul de instalare a noului preot paroh, Aurelian Florin Mititean Vandici (fiul mai mare al parintelui Sorin Mititean, decedat în ianuarie), în fața unui număr mare de credincioși, autorități locale și alți invitați.

După Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de părintele protopop, înaintea actului de instalare, în calitate de delegat al ierarhului, părintele Simion Goga a transmis arhierești binecuvântări celor prezenți: aprecierea pentru tânărul preot, precum și încrederea că acesta va avea și de acum înainte o activitate deosebită în plan bisericesc, așa cum a demonstrat în anii în care a activat ca preot al Parohiei Borozel, din comuna Borod. După depunerea jurământului de onestitate și fidelitate față de biserică, părintele protopop a înmânat însemnele noului părinte paroh: Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și cheia Bisericii. La rândul său, tânărul preot paroh a mulțumit lui Dumnezeu, Preasfințitului părinte Sofronie, episcopul Oradiei, părintelui protopop, oficialităților prezente, tuturor celor apropiați și familiei, enoriaşilor din Vadu Crişului pentru încrederea și binecuvântarea acordată, pentru sprijinul de care s-a bucurat până acum, arătându-se deschis unei bune colaborări în împlinirea lucrărilor care vor fi necesare bunului mers al noii parohii în care își va desfășura activitatea preoțească.

„Iubiți credincioși, am rostit, în fața dumneavoastră, jurământul de onestitate și fidelitate față de biserică, iar frățiile voastre faceți cu toții parte din biserică. De aceea, mă voi strădui și voi face tot ce-mi stă în putință să-mi îndeplinesc misiunea preoțească care mi-a fost încredințată”, a spus tânărul preot, care a continuat astfel: „Ziua de azi, pentru comunitatea noastră, are o conotație spirituală aparte, pentru că am venit, așa cum spune Sf. Ap. Pavel, să ne purtăm sarcinile unii altora, să ducem mai departe credința Mântuitorului Iisus Hristos și să luptăm aici, în comunitatea din Vadu Crișului, pentru a deschide și cealaltă poartă a cerului. Mă simt copleșit de răspunderea ce-mi stă înainte, cât și de bucuria adâncă pe care o trăiesc în aceste clipe, însă dau slavă și mulțumire lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra mea și mă rog Lui, ca unui Tată Atotputernic, să mă ajute și să ne ajute, în această sfântă lucrare. Este o cinste și, totodată, o onoare de a lucra în frumoasa grădină a lui Dumnezeu, de a modela suflete și de a merge pe calea mântuirii, parcă auzim pe Hristos cum ne spune: Veniți la mine toți și eu vă voi odihni pe voi și eu vă voi binecuvânta! Este un moment binecuvântat, într-o zi de sărbătoare, în biserica copilăriei mele, în satul meu natal, în mijlocul oamenilor pe care îi cunosc, sub ochii cărora am crescut. Mă leagă multe amintiri din această biserică și în toate este prezent tatăl meu. Sfânta Scriptura spune că: Ucenicul trebuie întotdeauna să îl urmeze pe dascălul său. Și, uitați-mă aici, l-am urmat! Aici mă voi simți cu mult mai aproape de el, iar el, cu siguranță, va fi aproape de noi, la fiecară sfântă Liturgie, de acolo, de sus, de-a Dreapta Tatălui. Multumesc credincioșilor Parohiei Ortodoxe Vadu Crișului. Dumneavoastră vă mulțumesc în chip cu totul aparte pentru căldura sufletească ce mi-ați arătat-o prin prezența dumneavoastră aici și vă rog să mă primiți în inimile voastre, ca părinte sufletesc, ca frate în Hristos și ca fiu iubitor, toți deopotrivă mergând, astfel, pe calea mântuirii. Cu ajutorul lui Dumnezeu, vom lucra toți în ogorul Lui, de aceea îmi doresc să fiți mereu lângă mine, cu rugăciunile și cu sfaturile dumneavoastră, pentru ca împreună să ne bucurăm, la vremea cuvenită de Împărăția cea Cerească”, a spus, printre altele, noul preot paroh.

La sfărşitul evenimentului, în semn de respect, a oferit câte o icoană protopopului Simion Goga, primarului Dorel Cosma şi părintelui Țura Vasile.

I.H.