În Cimitirul Eroilor din Beiuș există un monument sub formă de obelisc închinat jertfei supreme pe care bravii ostași români din cea de-a doua conflagrație mondială au dat-o pentru patrie.

 

Era firesc ca somnul de veci al eroilor să fie vegheat de scumpul nostru Tricolor, iar acest gest de firească reparație a fost făcut duminica trecută, când, pe catargul ridicat în proximitatea Monumentului Eroilor, a fost arborat drapelul tricolor.

Ceremonia dedicată înălțării Tricolorului a fost organizată de subfiliala locală și filiala județeană ale Asociației Naționale  Cultul Eroilor „Regina Maria” în parteneriat cu Primăria municipiului Beiuș și un generos concitadin, pe spezele căruia a fost ridicat catargul menționat și care a ținut să rămână anonim. Pentru început, drapelul tricolor a fost sfințit în biserica ortodoxă Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, ceremonia religioasă fiind săvârșită chiar de părintele Marian-Vasile Popa, protopopul ortodox al Beiușului, Seghiștei și Șteiului. Cu această ocazie părintele protopop Marian-Vasile Popa a subliniat semnificația duhovnicească a cinstirii eroilor:

„Cultul eroilor este semnul neuitării și prețuirii noastre pentru jertfa lor și speranța comuniunii lor veșnice cu Hristos Domnul, în nădejdea învierii și a vieții veșnice. Cimitirele ortodoxe românești, unele înscrise în patrimoniul cultural național al României, altele cuprinzând în perimetrul lor valoroase monumente artistice funerare dedicate unor personalități naționale, evidențiază o dimensiune spirituală esențială: recunoștința arătată predecesorilor de-a lungul timpului, precum și capacitatea de comemorare și comuniune a unui popor credincios cu generațiile trecute”.

Cea de-a doua parte a festivitãții s-a desfãșurat la Cimitirul Eroilor, în prezența mai multor beiușeni, printre care viceprimarul Dragoș Balog, maistrul militar principal în rezervã Tãsicã Bursașiu, președintele subfilialei beiușene a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” sau notarul și publicistul Iosif Tocoian. Pe acordurile Imnului național, intonat de Corul „Beiusensis” sub bagheta lt. col. r. Zoltan Boldiș, Tricolorul a fost înãlțat pentru a veghea somnul de veci al eroilor. Ca semn al eternei recunoștințe fațã de cei care au dat jertfa supremã pentru Neam și Țarã, unitatea militarã a asigurat Garda de Onoare care a flancat catargul din Cimitirul Eroilor pe tot parcursul ceremoniei.

Viceprimarul Dragoș Balog, el însuși fiu de ofițer, saluta inițiativa celor de la Asociația Naționalã Cultul Eroilor „Regina Maria”:

„Dacã în urmã cu ceva timp marcam Ziua Veteranilor de Rãzboi din teatrele de operații, cinstind memoria concitadinului nostru, eroul Mihail-Anton Samuilã, acum, din dorința unor buni beiușeni, a fost ridicat drapelul tricolor, ca semn al cinstirii și respectului pe care trebuie sã le arãtãm fațã de cei care au fãcut sacrificiul suprem pentru ca noi, azi, sã ne bucurãm de libertatea, demnitatea, suveranitatea și integritatea teritorialã ale României! Dumnezeu sã-i odihneascã, iar respectul nostru fațã de eroi sã-l arãtãm în fiecare an!”

Tãsicã Bursașiu, președintele subfilialei beiușene a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, a mãrturisit cã ar fi dorit ca instalarea catargului pentru Drapelul național sã se fi petrecut de Centenarul Marii Uniri:

„Bine ar fi fost dacã acest eveniment ar fi avut loc cu trei ani în urmã! Totuși, chiar și acum, arborarea Tricolorului în Cimitirul Eroilor omagiazã fapta și jertfele fãuritorilor și apãrãtorilor României Mari! Se împlinesc 103 ani de la Marea Unire, ocazie cu care am ridicat acest drapel în onoarea celor care au cãzut pentru propãșirea patriei noastre!”