Prima ediție a competiției atletice „Beius Running Day”, organizată de Primăria Municipiului Beiuș și clubul sportiv local Bihorul, împreună cu câțiva alergători master, precum Marcel Laza și Ciprian Duluș, a adunat la start peste trei sute de sportivi, atât de performanță, cât și amatori.

Alergătorii au avut de ales dintre patru probe: semimaraton (21 de kilometri), cros (zece kilometri), cursa populară, de doi kilometri și cea dedicată copiilor. Majoritatea sportivilor înscriși în competiție au fost alergători master, dar, pe lângă aceștia, am remarcat și numeroși copii și tineri. Valoarea celei dintâi ediții a evenimentului „Beius Running Day” este dată și de participarea unor sportivi din București, Craiova, Constanța, Brașov, Cluj sau Timișoara, care au în palmares mai multe titluri naționale, europene și chiar mondiale.

După cum declara Marcel Laza, unul dintre organizatori, scopurile întrecerii de sâmbătă, 10 august, de la Beiuș, au fost promovarea mișcării în oraș și conștientizarea importanței practicării sportului pentru menținerea sănătății. Cu toate acestea, sportivii de performanță și-au respectat statutul și s-au impus, în urma unor curse viu disputate. Astfel, crosul a fost câștigat de Ionela Puia și Marius Bușcă, ambii de la CSM Craiova, iar la semimaraton pe locul întâi s-au clasat Laura-Diana Popescu (CSM Cluj) și Mihaela Botezan (Atletic Cluj), respectiv George Surlea, sportivul Clubului Sportiv Municipal Craiova.

La finalul competiției, Ciprian Duluș, inițiatorul primei ediții a evenimentului „Beius Running Day”, el însuși alergător master, a promis că vor fi și alte ediții și că vrea să multiplice și să diversifice activitățile de acest gen; dacă aceasta a fost o întrecere de tip trailer – șosea combinată cu pădure, următoarele vor fi complexe, cuprinzând și trasee montane.

Cât privește impresiile unora dintre sportivii participanți, componenți ai loturilor naționale master sau militar, acestea au fost apreciative la adresa organizării primei ediții a competiției atletice de la Beiuș, Marius Bușcă (CSM Craiova), George Surlea (Brigada Multinațională Sud-Est Craiova, vicecampion național la maraton), Mihaela Botezan (Atletic Cluj, maratonistă, fostă recordmenă națională și mondială militară) sau Laura-Diana Popescu (CSM Cluj, campioană națională la maraton, vicecampioană mondială de alergare montană) declarând că sunt nerăbdători să revină la edițiile viitoare ale „Beius Running Day”.