La începutul anului 1850, Avram Iancu, fostul conducător pașoptist al românilor ardeleni, pornea spre Viena, pentru o audiență la împăratul Franz Josef. În drumul său spre capitala Imperiului Habsburgic, la 6 februarie, Iancu poposea la Beiuș, unde, într-o casă veche de pe strada Burgundia Mare, nr. 20, a fost găzduit de apropiații săi dintre românii beiușeni.

Începând cu 6 februarie 2005, când se împlineau 155 de ani de la trecerea lui Crăișorului prin Beiuș, membrii actualei asociații locale „Avram Iancu” au marcat, prin diverse manifestări, acest eveniment care leagă încă o dată urbea de pe Crișul Negru de mișcarea pentru unitatea națională a românilor.

Anul acesta, festivitățile dedicate aniversării celor 173 de ani de la trecerea Iancului prin Binș au avut loc duminică, 5 februarie. Programul omagial a început la Sala de sport din incinta Stadionului „Francisc Matei” cu primirea invitaților, intonarea Imnului Național și un scurt moment artistic oferit de Ansamblul „Codrenii Bihorului” de la Roșia.

Printre cei care, la ceas aniversar - 18 ani de la înființare, s-au alăturat membrilor asociației locale „Avram Iancu”, am remarcat câțiva invitați de onoare din afara Țării Beiușului: Fănica Moldovan și Avram Ardelean, vicepreședinta, respectiv secretarul Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” din România, generalul de brigadă în rezervă Vasile Bârea, președintele de onoare al filialei din Brad (județul Hunedoara), delegația filialei orădene, formată din vicepreședinții Vasile Fonoage și Nicolaie Iancu (general de brigadă în rezervă) și secretara Florica Judea, poetul Sandu Cătinean și grupul de la Vața de Jos (județul Hunedoara) în frunte cu primarul Liviu Lință.

Ca de obicei, manifestările au continuat în fața imobilului cu numărul 20 de pe Strada Burgundia Mare, unde participanții au depus o jerbă la efigia ce-l reprezintă pe marele luptător pașoptist Avram Iancu. Tot aici, președintele Viorel Ianc a prezentat un scurt bilanț al activităților derulate de Asociația Avram Iancu Beiuș în anul 2022, enumerând excursiile oferite membrilor, participarea la evenimente festive organizate de alte filiale, acțiunile caritabile și proiectele finalizate, cu finanțare europeană (Erasmus+) sau de la Consiliul Județean Bihor. 

Alaiul s-a îndreptat apoi spre bustul lui Avram Iancu din Parcul Central, unde participanții au depus coroane de flori, iar poetul Sandu Cătinean a recitat o creație proprie dedicată Crăișorului.

Partea finală a festivității ocazionate de aniversarea a 173 de ani de la trecerea lui Avram Iancu prin Beiuș s-a desfășurat la biserica ortodoxă Sfântul Dimitrie, unde au avut loc slujba de pomenire a Eroului Românilor, alocuțiunile unora dintre invitați și premierea câștigătorilor concursului online de colinde organizat de asociația ce poartă numele marelui revoluționar pașoptist.

După terminarea manifestărilor aniversare, președintele Viorel Ianc ne-a vorbit despre obiectivele stabilite și atinse anul trecut de Asociația Avram Iancu Beiuș: „Ne-am străduit să adunăm oameni, ne-am străduit să facem lucruri frumoase, ne-am străduit să marcăm ceea ce a rămas în sufletul nostru pentru totdeauna, să ducem limba română acolo unde îi este locul, straiul popular, acolo unde merită, să cultivăm sentimente patriotice alese și, mai ales, să insuflăm toate acestea și copiilor”.