Cu ocazia unui interviu acordat recent, profesorul Cristian-Remus Țoța a prezentat activitățile care se desfășoară la Muzeul Municipal Beiuș în mod curent, precum și programul evenimentelor propuse de instituția culturală pe care o coordonează. Interlocutorul nostru preciza că, pe lângă expozițiile permanente de istorie și etnografie, „intenționăm, în 4 noiembrie, să deschidem Salonul de Toamnă.

Sperăm că va putea avea loc vernisajul în perioada respectivă, deoarece, în condițiile pandemiei, fiind destul de puțini oameni vaccinați, nu știu câți dintre participanții inițiali, care și-au anunțat prezența, vor participa ca atare. Bineînțeles că vor trimite lucrări și vor veni lucrări ale artiștilor beiușeni așa după cum ne-am obișnuit și sperăm că totuși, în condițiile restrictive impuse de pandemie, vor fi și participanți la eveniment”.

În paralel, sublinia muzeograful Cristian-Remus Țoța, continuă lucrările de conservare, de întreținere a pieselor muzeale, de conservare preventivă:

Lucrăm la fișele analitice ale obiectelor care există în muzeu. O parte dintre obiecte sunt fotografiate și, în programul DOCPAT, este foarte mult de lucru cu transpunerea informației și, în numeroase cazuri, trebuie concepute de la zero, pentru că nu există informații pentru foarte multe dintre obiecte, în fișele respective.

Am propus spre clasare cojoacele binșenești care au fost restaurate la Muzeul ASTRA din Sibiu și am înaintat dosarul la Direcția Județeană pentru Cultură cu scopul de a fi trecute în categoria «Obiecte de patrimoniu național»”.

Cât privește fondurile puse la dispoziția muzeului, profesorul Țoța a declarat că Primăria Beiuș a alocat bani suficienți pentru achiziția de noi piese muzeale și conservarea celor existente. Din păcate, problema încălzirii nu a fost încă rezolvată, cele două sobe de teracotă rămânând soluția pentru parcurgerea sezonului rece. După cum explica muzeograful Cristian-Remus Țoța, proiectul de reabilitare a muzeului nu a fost aprobat și, în aceste condiții, racordarea la rețeaua de distribuție a apei geotermale se amână, administrația locală căutând o nouă soluție de finanțare a acestei investiții.