În condițiile absenței a trei dintre consilierii locali beiușeni – Ioana Bara (PSD), Ovidiu Bunta (M 10) și Mihaela Teaha (PNL), proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului local pentru anul 2018 a fost aprobat abia după repetarea votului. S-a ajuns în această situație deoarece, inițial, a lipsit de la lucrări și consilierul liberal Ionuț Sferle, iar dintre cei prezenți, treisprezece la număr, cinci s-au abținut.

De la bun început consilierii locali pesediști au reclamat nereguli referitoare la documentele justificative care au însoțit proiectul de buget. De exemplu, Casei de Cultură îi erau alocate 285 de mii de lei pentru „activități culturale” fără să existe un program al acestora pentru anul în curs, banii, fiind, practic, alocați pe... nevăzute, iar de la CS Bihorul Beiuș au parvenit documente în care conducătorul clubului semnează în aceeași zi, 31 ianuarie, atât în vechea funcție, de președinte, cât și în cea nouă, de director, care, însă, nici nu a fost scoasă la concurs! O altă problemă pe care social-democrații au reclamat-o este utilizarea unei mari părți a excedentului bugetar pentru proiecte tehnice și studii de fezabilitate, fără să mai rămână bani și pentru lucrările aferente acestora.

Primarul Petru Mlendea-Căluș a recunoscut situațiile neconforme sesizate de consilierii PSD, promițând că se va implica în rezolvarea acestora. Astfel, edilul a promis că planul de activități culturale va apărea până, cel târziu, la sfârșitul lunii martie, iar la CS Bihorul va delega, chiar de a doua zi, sarcinile de conducere, până când funcția de director al clubului sportiv va fi ocupată prin concurs.

S-a trecut la vot, dar Nicolae Fofiu, consilier ALDE, aliat al liberalilor beiușeni, s-a abținut și acesta, ceea ce a generat cel mai ciudat moment din activitatea Consiliului Local Beiuș: după o pauză de aproximativ zece minute, necesară pentru chemarea la ședință a consilierului Ionuț Sferle, prin a cărui prezență urma să fie asigurată majoritatea necesară aprobării bugetului local, votarea a fost reluată! Pentru introducerea lui Ionuț Sferle la lucrările în plen, direct la procedura votului, viceprimarul Ovidiu Dăescu a declarat că Sferle ar fi lipsit doar câteva minute, deși acesta a absentat chiar de la începutul ședinței!

În cele din urmă, cu toate neregulile și neajunsurile semnalate de consilierii pesediști și de Nicolae Fofiu, de la ALDE, care s-au abținut și a doua oară, proiectul de buget local pentru 2018 a trecut.