Administraţia judeţeană va încheia un contract de asociere cu primăria Mădăras pentru a asigura distribuția de gaze naturale în toată comuna, respectiv în satele Homorog și Ianoșda. Acordul a fost adoptat în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Judeţean Bihor de joi, 31 martie.

Potrivit acordului, CJ Bihor se angajează să sprijine Primăria Mădăras cu suma de un milion de lei, va monitoriza implementarea contractului de execuție și va participa la recepția lucrărilor. Primăria va asigura diferența dintre suma alocată de Consiliul Județean Bihor și valoarea totală a investiției.

Până acum, CJ Bihor a mai încheiat astfel de parteneriate cu primăriile Sânnicolau Român, Tinca, Lunca și Ștei.

„După încheierea acestui protocol cu Mădăras, vom ajunge la cinci localități din programul nostru multi-anual. Consiliul Județean Bihor alocă un milion de euro în fiecare an pentru acest obiectiv. Licitația pentru execuția lucrărilor de introducere a rețelei de gaz în comuna Sânnicolau Român s-a finalizat. Dacă nu vor fi contestații, săptămâna viitoare se va semna contractual de execuție. În primele două luni va fi realizat proiectul tehnic, iar până la finalul acestui an ar urma să fie gata lucrările”, a precizat vicepreşedintele CJ Bihor Mircea Mălan. El a anunţat, totodată, că administraţia judeţeană va sprijini cele opt comune din județ care au câștigat proiecte pe fonduri europene pentru introducerea gazului: Oșorhei, Nojorid, Paleu, Rieni, Buntești, Pietroasa, Drăgănești și Lazuri de Beiuș.

„Vom sprijini aceste primării cu consiliere în ceea ce privește pașii următori, inclusiv contractarea de credite pentru asigurarea co-finanțării. De asemenea, dacă Guvernul României nu va găsi o soluție pentru a acoperi TVA-ul pe care astăzi aceste unități administrativ-teritoriale trebuie să îl plătească, Consiliul Județean Bihor va aloca fiecărei primării o sumă de 200.000 euro. Totodată, vom sprijini comuna Paleu cu suma de 400.000 euro pentru a realiza exproprierile pe viitoarele trasee ale conductelor de gaz”, a mai adăugat Mircea Mălan.