Veste bună pentru pescarii sportivi bihoreni: cotizațiile pentru acest an rămân la nivelul celor din 2019, detalii despre sumele pe care trebuie să le plătească împătimiții acestui sport oferindu-ne inginerul Sorin Ile, secretarul Clubului de Vânătoare și Pescuit Sportiv Beiuș.

Acesta a precizat că Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Bihor a stabilit următoarele cotizații anuale pentru pescari: 150 de lei/membru, 120 de lei pentru elevii cu vârsta mai mare de 14 ani și studenți, 90 de lei pentru persoanele cu handicap și pescarii din alte asociații, cu care AJVPS Bihor are reciprocitate și 45 de lei pentru copiii sub 14 ani. În plus, cei care vor să pescuiască pe Lacul de acumulare Leș vor achita o taxă anuală de 400 de lei, adulții și tinerii peste 14 ani și de 150 de lei, copiii sub 14 ani sau una zilnică de 45 de lei. În schimbul sumelor menționate, se poate pescui pe Acumularea Leș și în perioada de prohibiție.

Inginerul Sorin Ile a precizat că, în baza permiselor eliberate de Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură, se poate practica pescuitul sportiv pe toate cursurile de apă aflate în administrarea AJVPS Bihor, mai puțin pe cele de munte, care aparțin de ROMSILVA, în Depresiunea Beiușului fiind vorba despre Valea Finișului și Valea Pietroasa.

Cât privește obiectivele Clubului Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Beiuș pentru anul 2020, printre acestea se numără și repopulările cu puiet de pește, interlocutorul nostru menționând crapul și, pentru apele de munte, păstrăvul indigen.

Cât privește prevenirea și combaterea braconajului piscicol, ing. Sorin Ile a trecut în revistă acțiunile întreprinse în 2019, avertizând, totodată, asupra riscurilor la care se expun cei care vor încălca legea. Anul trecut au fost organizate cel puțin patru controale lunar, soldate cu constatarea a 46 de contravenții și întocmirea unui dosar penale pentru săvârșirea infracțiunii de braconaj cu unelte interzise. Sorin Ile a precizat că persoanele surprinse la pescuit fără să fi achitat cotizația pentru 2020 sau cu permisele nevizate, vor fi sancționate contravențional cu amendă de la 300 la 600 de lei.